Live uitzending Gepauzeerd

Er is geen actieve pagina
vergroten Sluiten

Vergadering : Oordeelsvorming commissie Sociaal, 14 maart 2023 19:00:00

Algemene vergader informatie

Datum:
14 mrt. 2023, 19:00
Locatie:
Hertogkamer Stadhuis

Algemene vergaderstukken (4)

Uitklappen Inklappen

Agenda

Hoofdvergadering

Hertogkamer Stadhuis
  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:01:01 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten
  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:22:12 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Portefeuillehouder: wethouder Schatorjé

    Wat ligt voor?
    Voorgesteld wordt om:
    1. De ‘Verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Venlo 2023’ vast te stellen en in werking te laten treden per 1 april 2023
    2. De ’Verordening leerlingenvervoer gemeente Venlo’ in te trekken per 1 april 2023

    Aanleiding en beoogd effect
    De gemeenteraad heeft de wettelijke plicht een regeling vast te stellen voor de bekostiging van het leerlingenvervoer. Omdat de VNG met een nieuwe modelverordening is gekomen waar de ontwikkelingen in het sociaal domein, binnen het passend onderwijs, in verwerkt zijn wordt de Venlose verordening naar dit model aangepast.
    Het beoogd effect is binnen de wettelijke kaders (WPO, WEC en WVO) een zo optimaal mogelijke bereikbaarheid te realiseren van het onderwijs voor leerlingen die vanwege hun beperking een vergoeding voor passend vervoer nodig hebben.

    Wat is gewijzigd?
    De verordening bekostiging leerlingenvervoer gemeente Venlo 2023 is op inhoud geactualiseerd en heeft een nieuwe opzet en indeling waardoor de verordening makkelijker leesbaar is.
    De nieuwe titel past bij de basisgedachte, dat het bij het leerlingenvervoer in beginsel om een bekostiging gaat en niet om het regelen van het leerlingenvervoer.

    Concrete wijzigingen:
    Artikel 2. Doelstelling: Het grote verschil met de huidige verordening is dat het om een bekostiging van het leerlingenvervoer gaat.

    Artikel 4. Gesprek over zelfstandigheid en zelfredzaamheid bij de aanvraag: Dit is al onze koers die we verder blijvend inzetten en die leidend is.

    Artikel 5. Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) met het samenwerkingsverband: Dit is een nieuwe bepaling die is opgenomen in de nieuwe verordening bekostiging leerlingen vervoer Gemeente Venlo 2023.

    Artikel 7. Herziening, opschorting, intrekking of terugvordering van de vervoersvoorziening. Dit is in de huidige verordening niet opgenomen.

    Artikel 8. Vervoersvoorziening naar de dichtstbijzijnde toegankelijke school: In de nieuwe modelverordening is opgenomen dat ouders schriftelijk moeten instemmen.

    Artikel 9. Afstandsgrens: In de nieuwe verordening hanteren we dezelfde afstandsgrens. Hierin hebben wij geen wijzigingen aangebracht.

    Artikel 10. Aanwijzing opstapplaats: In de huidige verordening is niet opgenomen dat het college een opstapplaats mag aanwijzen. Momenteel maken wij nog geen gebruik van een opstapplaats.

    Artikel 12. Schooltijden en wachttijden: Dit is in de huidige verordening niet opgenomen.

    Artikel 13. Tijdelijk verblijf buiten de gemeente: In de huidige verordening moet er een aanvraag voor leerlingenvervoer bij de desbetreffende Gemeente gedaan worden. In de nieuwe verordening is een overgangssituatie toegevoegd van 6 weken.

    Artikel 14. Vervoersvoorziening naar stageadres: We willen onder voorwaarden vervoer naar meerdere stageadressen bekostigen.

    Artikel 20. Bekostiging andere passende vervoersvoorziening: Dit artikel is niet opgenomen in de huidige verordening en wordt wel opgenomen in de nieuwe verordening zodat er maatwerk geboden kan worden.

    Relevante zaken die ongewijzigd blijven: afstandsgrens, geen eigen  bijdrage voor vervoer naar basisonderwijs en speciaal basisonderwijs boven een bepaald inkomen en geen eigen bijdrage bij een afstand van meer dan 20 km tot een (dichtstbijzijnde toegankelijke) basisschool e.d.  
    Voorbereiding
    Er is met de regiogemeenten overleg gevoerd over de nieuwe verordening om zoveel mogelijk te voorkomen dat leerlingen die dezelfde school bezoeken met andere regels te maken krijgen. Daarnaast zijn de ervaringen van leerlingen, ouders, scholen en medewerkers leerlingenvervoer meegenomen in de nieuwe verordening en is er in 2021 advies gevraagd aan de Adviesraad Sociaal Domein. Zie bijlage voor dit positieve advies.

    Financiën
    De nieuwe verordening heeft geen financiële gevolgen.

    Vervolg
    De werking van de nieuwe verordening wordt na afloop van schooljaar 2023-2024 geëvalueerd. De geldende beleidsregels leerlingenvervoer worden aangepast op basis van de nieuwe verordening.

     

  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:10:41 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Behoefte commissievoorzitter om met maatschappelijke partners, betrokken bij de totstandkoming van het nieuw beleid, om tafel te gaan om te horen wat zij van het voorgestelde vinden.

    Afgesproken met de wethouder om aan te sluiten bij de sessie waarin de bestuurders van relevante maatschappelijke partners uitleg krijgen over en kunnen reageren op het te herijken beleid.

    Het doel van de ontbijtsessie is om reacties van de partners op te halen. De raad kan hierbij aansluiten om te luisteren naar de reacties en eventueel verduidelijkende vragen te stellen om een mening te vormen over of de gekozen/ voorgetelde richting de juiste is.

  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:00:22 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

Algemene stemmingen

Uitklappen Inklappen