Vergadering : Oordeelsvorming commissie Sociaal, 20 november 2023 19:45:00
Algemene vergader informatie
SPELREGELS OORDEELSVORMING
a) We vergaderen in beginsel van 19.00 tot uiterlijk 22.00 uur
b) Zijn we om 22.30 uur niet klaar dan wordt de vergadering de volgende dag voortgezet
c) We hanteren zoveel mogelijk de gemaakte tijdsplanning (agenda)
d) De voorzitter vraagt daar bij aanvang van de vergadering commitment voor
De sessievoorzitters zullen op verzoek van het Presidium strak toezien op de tijdsplanning.
Tijdens de Oordeelsvorming voeren de fracties met elkaar het opiniërende debat. Technisch/inhoudelijke vragen horen dus hier niet thuis. Al uw technisch/inhoudelijke vragen kunt u voorafgaand aan de vergadering stellen aan de ambtelijke organisatie.
Opties bij deze vergadering
(3)
vergaderstukkenAgenda
Hoofdvergadering
-
Stemmingen
-
Dit agendapunt is behandeld op 15 november 2023
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Stemmingen
-
1. Hamerstuk: 15 min.
Portefeuillehouder: wethouder BoomVoorgesteld wordt om:
De verordening Maatschappelijke participatie voor lage inkomens gemeente Venlo 2024 vast te stellen.
Aanleiding en effect:
Met het beleidskader ‘Geldzorgen’ heeft de raad een visie vastgesteld waarop gemeente Venlo aan de slag gaat met de aanpak van geldzorgen. De voorwaarden waarop de Stadspas momenteel wordt uitgegeven zijn niet volledig in lijn met het beleidskader ‘Geldzorgen’. Daarnaast is in 2023 is de opdracht om de Stadspas uit te voeren aan een nieuwe partij gegund. Dit is een natuurlijk moment om de voorwaarden te wijzigen op basis waarvan de Stadspas wordt uitgegeven. Ten slotte is er begin 2023 een pilot gestart waarbij inwoners die voldoen aan de voorwaarden automatisch de Stadspas krijgen toegekend. De resultaten van de pilot zijn positief en daarom wordt voorgesteld om deze werkwijze structureel op te nemen in de verordening.Wijzigingen:
1. Doelstelling van de Stadspas verbreden. De wijziging in de verordening zorgt ervoor dat tegoed ook besteed mag worden aan; het in contact blijven met of het behoud van het sociaal netwerk, een gezonde levensstijl en/ of de verbetering van competenties die bijdragen aan het kunnen meedoen.
2. Ambtshalve toekenning. Inwoners die voldoen aan de voorwaarden om een pas te ontvangen krijgen deze automatisch toegekend.
3. Prijsindexatie van bedrag. Het tegoed op de pas wordt voortaan geïndexeerd op basis van de CBS prijsindex.
4. Ruimte om af te wijken. Er wordt een hardheidsclausule (artikel 7) opgenomen om te voorkomen dat regels en wetgeving leiden tot ongunstige gevolgen voor de inwoner.
5. Fraude, blokkering en vervanging. Artikel 8 is opgenomen om onjuist gebruik van de stadspas, fraude of onregelmatigheden te voorkomen.
Stemmingen
-
Bespreekstuk: 90 min.
Portefeuillehouder: wethouder SmeetsVoorgesteld wordt om:
1. Het Beleidskader “Koers Gemeenschapsaccommodaties Venlo 2023-2033” vast te stellen.
2. In te stemmen met de navolgende doelen van het Beleidskader “Koers Gemeenschapsaccommodaties Venlo 2023-2033”;
a. het bevorderen van de leefbaarheid in Venlo door het in stand houden van een gezonde en aantrekkelijke infrastructuur van gemeenschapsaccommodaties, waarin inspanningen en behoefte met elkaar in evenwicht zijn.
b. het laten aansluiten van de sociaal maatschappelijke waarde van gemeenschapsaccommodaties bij de behoeften van onze inwoners op het vlak van de sociale basis.3. In te stemmen met de ambities, zijnde:
a. Er is bij de ondersteuning van gemeenschapsaccommodaties door de gemeente sprake van de volgende aspecten:
i. De leefbaarheid is leidend, gemeenschapsaccommodaties dragen bij aan de leefbaarheid in de wijk.
ii. Gemeenschapsaccommodaties voldoen aan de behoeften van de wijk
iii. Er is een dekkend netwerk van gemeenschapsaccommodaties waarin elke inwoner binnen redelijke afstand toegang tot een geschikte gemeenschapsaccommodatie heeft.
iv. Gemeenschapsaccommodaties streven naar een zo groot mogelijke financiële zelfstandigheid. We erkennen dat een bepaalde mate van ondersteuning nodig blijft.
v. Gemeenschapsaccommodaties worden beheerd door een zelfstandige stichting.
vi. Gemeenschapsaccommodaties zijn duurzaam, gebruiksvriendelijk en toekomstbestendig.
b. We onderscheiden 3 typen gemeenschapsaccommodaties:
i. Wijkaccommodaties
ii. Wijkoverstijgende accommodaties
iii. Breed inzetbare multifunctionele accommodaties
c. Maatschappelijke functies worden zo mogelijk in één gebouw geclusterd. We zetten in op het samenbrengen van verschillende maatschappelijke en sociale voorzieningen in één gebouw.
d. We erkennen dat er soms onderscheid naar doelgroep, bijvoorbeeld jongeren, nodig is bij accommodaties. Dit vertalen we in maatwerk per locatie.
e. We zetten in op verbetering van het gebruikscomfort van gemeenschapsaccommodaties om de voorzieningen gebruiksvriendelijker, toegankelijker en functioneler te maken, waardoor gebruikers aangetrokken worden en behouden blijven.
f. De gemeente is verantwoordelijk voor de realisatie (nieuwbouw) en instandhouding (renovatie en eigenaarsonderhoud) van gemeenschapsaccommodaties in eigendom van de gemeente, voor zover derden hierin niet voorzien.
g. De subsidieregels worden geactualiseerd zodat beheerstichtingen van accommodaties in vergelijkbare situaties op eenzelfde wijze worden ondersteund, waarbij ‘maatwerk’ mogelijk blijft.
h. We streven naar het oprichten van een Shared Service Center te ondersteuning van de besturen van gemeenschapsaccommodaties.
i. We gebruiken niet langer de terminologie “Huis van de Wijk” om verwarring te voorkomen. In plaats hiervan spreken we van Open Inloop en Informatie- en Adviespunten.Aanleiding en effect:
Het voorgaande "Beleidsplan Gemeenschapsaccommodaties Venlo, Schakels in dorp en wijk 2016-2020" wordt opgevolgd door een herzien beleidskader dat een solide basis legt voor gemeenschapsaccommodaties die in lijn zijn met de behoeften in de wijken en ontwikkelingen van de samenleving. Het nieuwe beleidskader “Koers gemeenschapsaccommodaties Venlo 2023-2033” omvat de basisprincipes en uitgangspunten die gehanteerd worden in deze bijgestelde koers. Het beoogde effect van het nieuwe beleidskader is om een duurzaam en effectief netwerk van gemeenschapsaccommodaties te ontwikkelen en te behouden, dat optimaal aansluit bij de behoeften van de inwoners en de veranderende maatschappij.Financiën:
Het uitvoeren van het beleidskader “Koers Gemeenschapsaccommodaties Venlo 2023-2033” vereist extra financiële middelen. De raad besluit of deze middelen beschikbaar worden gesteld. Om de in dit beleidskader vastgelegde intenties in de praktijk te kunnen brengen zal er de komende jaren stapsgewijs en systematisch aan de slag gegaan worden met de actiepunten die opgenomen zijn in een uitvoeringsprogramma. Voor de aanstaande jaren is de financiële vraagstelling in het proces van de begrotingsvoorbereiding voor 2024 opgenomen. Voor de daaropvolgende jaren is het nodig om op basis van een geactualiseerd uitvoeringsprogramma opnieuw financiële aanvragen in de begrotingsvoorbereiding te wegen voor de acties die op dat moment in uitvoering zijn.Vervolg:
Het uitvoeringsprogramma zal, na het vaststellen van het vernieuwde beleidskader, in de maand oktober 2023 aan het college van B&W ter besluitvorming worden voorgelegd. De raad zal d.m.v. een RIB worden geïnformeerd. Het uitvoeringsprogramma wordt een dynamisch document dat voortdurend wordt aangepast op basis van de zich ontwikkelende situaties en nieuwe inzichten die zich in de loop van de tijd voordoen en zal in Q1 2024 worden opgeleverd. De raad bepaalt bij de jaarlijkse begrotingsbehandeling in hoeverre de benodigde financiële middelen beschikbaar worden gesteld.Toevoeging n.a.v. oordeelsvormend debat september:
Na behandeling in de oordeelsvormende vergadering van september is besloten het voorliggende raadsvoorstel niet rijp te verklaren voor besluitvorming. Er werd meer informatie over de relatie tot het uitvoeringskader en een uitgebreidere financiële doorkijk gewenst. Afgesproken is om deze informatie, aangevuld met de beantwoording van specifiek gestelde vragen over voorliggend beleidskader, samen te voegen in een begeleidende brief die eind oktober verwacht wordt.
Het raadsvoorstel zelf is niet veranderd, maar de begeleidende brief zal naar verwachting voorzien in de informatiebehoefte die door de raad in september uitgesproken is.Vergaderstukken
Stemmingen
-
Inspreker: voorzitter SMAV (Samenwerkende Maatschappelijke Accommodaties Venlo) (om privacyredenen worden geen persoonsgegevens via de agenda openbaar gemaakt).
Boodschap aan de raad: de SMAV ondersteunt het beleidskader in algemene zin, doch wil de raad nog enkele aandachtspunten meegeven.
Stemmingen
-
Stemmingen
Algemene stemmingen
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering