Live uitzending Gepauzeerd

Er is geen actieve pagina
vergroten Sluiten

Vergadering : Beeldvormende raadsvergadering, 13 maart 2019 19:00:00

Algemene vergader informatie

Doel van Beeldvorming
• Per onderwerp verkenning en afbakening van het vraagstuk, inventariseren van knelpunten en keuzes.
• Indien sprake is van een onderliggend raadsdocument (bijvoorbeeld raadsvoorstel): tevens bepalen of de beeldvorming voldoende is voor doorgeleiding naar Oordeelsvorming en/of besluitvorming.

Vragen
• Raadsleden kunnen vragen aan het college van B&W over ontvangen raadsstukken, evenals vragen voor de rondvraag (over niet geagendeerde onderwerpen) tot uiterlijk maandagochtend voorafgaand aan de bijeenkomst 2019 uiterlijk 09.00 uur indienen bij de raadsgriffie: Margo Beijers, tel. 077 – 359 95 30, m.beijers@venlo.nl.

Agenda
• Met betrekking tot de aanvangstijden in deze agenda moet u rekening houden met een marge van maximaal 30 minuten.

Aanduiding bij agendapunten
G = Gaanderij
P = Parterre
Rz = Raadszaal
Hk = Hertogkamer
Soc = Domein Sociaal
RE = Domein Ruimte - Economie
B = Bestuur

Datum:
13 mrt. 2019, 19:00
Locatie:
Stadhuis Parterre

Algemene vergaderstukken (1)

Uitklappen Inklappen

Agenda

Hoofdvergadering

Stadhuis Parterre
  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:24:03 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Inspreker: de heer Fred Ebben, voorzitter van de vereniging Waterscouting Belletable Stella Maris
    Onderwerp: Raadsnotitie Havenvisie strategische keuzes (RN 2019-3)
    Boodschap aan de raad: De vereniging Waterscouting wil haar zorgen uitspreken en haar eigen visie delen met de raad aangaande de raadsnotitie Havenvisie.

    2.
    Inspreker: de heer Luc van Dijck, lid van Watersportvereniging de Maas (op verzoek van de voorzitter van de vereniging
    Onderwerp: Raadsnotitie Havenvisie strategische keuzes (RN 2019-3)
    Boodschap aan de raad: Watersportvereniging de Maas wil haar zorgen uitspreken en haar eigen visie delen met de raad aangaande de raadsnotitie Havenvisie.

    Voorzitter: Duran Yildiz
    Portefeuillehouder: wethouder Boom

  • Door: Jac Rooijmans, directeur Veiligheidsregio

    Voorzitter: Marianne Steenmetz
    Portefeuillehouder: burgemeester Scholten

    Toelichting:
    De Veiligheidsregio Limburg Noord werkt aan een nieuw beleidsplan voor de periode 2020-2025. Dit beleidsplan zal uit 3 onderdelen bestaan:
    - Crisisbeheersing
    - Publieke gezondheid / GGD
    - Brandweer.

    Het onderdeel crisisbeheersing zal overeenkomstig het bepaalde in de Wet Veiligheidsregio`s gebaseerd worden op het regionaal risicoprofiel. Inmiddels zijn de risicotypen beschreven en door de experts beoordeeld op kans en impact. Dat levert een risicomatrix op. Op basis van de risicotypen wil de VRLN graag weten wat de gemeenteraden belangrijk vinden en waar speciale aandacht/capaciteit aan besteed moet worden.
    Algemeen directeur, Jac. Rooijmans, maakt momenteel een ronde langs de gemeenteraden om input op te halen, voordat het beleidsplan definitief vormgegeven wordt. Deze ronde wordt gehouden in de periode december 2018-maart 2019.
    Aan de hand van de bezoeken aan de diverse gemeenteraden zal de VRLN een contourennota opstellen en daar de belangrijkste thema’s van de gesprekken verwerken. Hierna volgt een webinar voor raadsleden, waarmee definitieve input bij raadsleden wordt opgehaald.
    In juli 2019 zal het ontwerp beleidsplan gereed zijn en aan de gemeenteraden worden gestuurd met het verzoek om daar een zienswijze op te geven (Raadsconsultatie).

    Kadernota Veiligheidsregio (zie bijlage)
    Een aantal door de directeur geschetste ontwikkelingen wordt al beschreven in de Kadernota 2020. Ter voorbereiding op de presentatie in de Beeldvorming treft u deze als bijlage aan.
    De heer Rooijmans zal verder ingaan op de risicotypes en met name de risico`s die de individuele gemeente kunnen treffen, zodat hierover nader gesproken kan worden.

    Contourennota, webinar en risicoprofiel leiden tot: een raadsconsultatie in juli (feitelijk september) over het ontwerp-beleidsplan
    Na vanavond zal aan de hand van de gespreksresultaten met raden en commissies en de inbreng van experts een schets worden gemaakt van de belangrijkste items voor het beleidsplan: de contourennota. Deze zal begin maart klaar zijn en als inbreng kunnen dienen voor een webinar dat de Veiligheidsregio eind maart/begin april 2019 gaat organiseren voor alle raadsleden.
    De resultaten daarvan worden verwerkt in het definitieve risicoprofiel dat eind mei bestuurlijk zal worden vastgesteld. Vervolgens wordt het beleidsplan in ontwerp geschreven.
    Het ontwerp beleidsplan zal in juli aan de gemeenteraden worden voorgelegd om hun zienswijze daarover kenbaar te maken. Vaststelling van het beleidsplan 2020-2024 is gepland in december 2019.

    U bent in de gelegenheid vragen te stellen.

  • Door: Joram Donkers, procesmanager

    Voorzitter: Duran Yildiz
    Portefeuillehouder: wethouder Boom

    Toelichting:
    Met de keuze van het college van BenW, onlangs, om uit de Verkenning Meer Maas Meer Venlo te stappen is de regie ten aanzien van de opgaven in c.q. de toekomst van de industriehaven, waaronder de positie en toekomst van de jachthaven, weer volledig bij de gemeente Venlo komen te liggen. Dat betekent dat de gemeente Venlo zich hierover een geactualiseerd beeld moet vormen. Dit geactualiseerde beeld wordt vastgelegd in een havenvisie.

    Middels de nu voorliggende richtinggevende raadsnotitie voor een actualisatie van het havenbeleid c.q. de havenvisie, wordt de raad verzocht, om in een oordeelsvormend, debat, aan te geven of de in de raadsnotitie ingezette koers aansluit bij het beeld van de raad. Er worden zeven onderwerpen aangereikt, die bouwstenen vormen voor de nieuwe havenvisie.
    Na de oordeelsvormende discussie zal het college de input van de raad gebruiken om de havenvisie uit te werken in een raadsvoorstel.
    Naar verwachting zal dit raadsvoorstel rond de zomer 2019 aan de gemeenteraad kunnen worden aangeboden voor besluitvorming.

    Oordeelsvormend debat op donderdag 21 maart:
    I Aan de raad wordt gevraagd richtinggevend te discussiëren en:
    Een reactie te geven op de college-uitwerking van de volgende zeven onderwerpen, met concrete onderzoeksvraag, denkrichting en strategische keuze (zie voor onderbouwing van de denkrichtingen het raadsvoorstel vanaf pagina 4):

    Waar ligt de toekomst van de haven van Venlo?
    Denkrichting: kiezen voor de haven als industriehaven Hoe gaan we in de toekomst om met de industriële en recreatieve functie van de haven?
    Denkrichting: recreatief medegebruik industriehaven opheffen Welke kansen biedt multimodaliteit voor de haven van Venlo?
    Denkrichting: koppeling tussen drie vervoersmogelijkheden optimaliseren voor multimodaliteit Welke infrastructurele veranderingen zijn nodig voor een toekomstbestendige haven?
    Denkrichting: Verbeteren infrastructuur Hoe duurzaam wordt de haven van Venlo?
    Denkrichting: inzetten op verduurzamen haven Waar liggen kansen voor de haven van Venlo om lokaal en regionaal waarde toe te voegen?
    Denkrichting: watergebonden bedrijvigheid haven optimaliseren Hoe gaat de hoogwaterbescherming van de haven eruit zien?
    Denkrichting: Bedrijventerrein watergerelateerd houden én beschermen tegen hoogwater

    II Aan de raad wordt eveneens gevraagd richtinggevend te discussiëren en aan te geven of er nog een onderwerp c.q. denkrichting aan toegevoegd moet worden.

    Belanghebbenden en het proces
    Op dinsdag 29 januari jl. is het college bijgepraat over de te maken strategische keuzes. Diezelfde avond zijn betrokkenen en belanghebbenden van de haven op een informatiebijeenkomst bijgepraat over het proces om te komen tot de havenvisie en de vragen die daarbij aan de orde zijn. Daarnaast zijn zij uitgenodigd om aan te geven of en op welke wijze zij betrokken willen worden bij de totstandkoming van de havenvisie. In vervolg hierop worden reeds afspraken ingepland met werkgroepjes in kleinere setting
    Voor de ontwikkeling van de inhoud is er ook contact gelegd met de diverse betrokken (overheids)instanties, zoals de Veiligheidsregio, de Provincie, Rijk en Waterschap.
    Het college verwacht rond de zomer een uitgewerkt raadsvoorstel te kunnen voorleggen aan de raad.

    Vanavond bent u in de gelegenheid inhoudelijke vragen te stellen.

  • Door: Harry Smeets, strategisch beleidsadviseur

    Voorzitter: Marianne Steenmetz
    Portefeuillehouder: wethouder Roest

    Toelichting:
    Op 13 maart wordt u geïnformeerd over de omgevingsanalyse. Hier maken we feitelijk een ‘foto’ van belangrijke externe ontwikkelingen die relevant zijn voor Venlo, onze opgaven voor het bestuur en de organisatie. Door Harry Smeets, strategisch beleidsadviseur wordt ingegaan op belangrijke trends en ontwikkelingen voor Venlo.
    Aansluitend is er gelegenheid om vragen te stellen.

    Wat is de bedoeling?
    Het doel hiervan is om de gemeenteraad een maatschappelijke context te schetsen waarbinnen de gemeente, de regio en de organisatie zich op dit moment bevinden.
    Dat is van belang bij het maken van beleidsmatige keuzes en bestuurlijke afwegingen.
    Waar mogelijk duiden we deze ‘omgeving’ en proberen we deze in te kleuren binnen de Venlose context.

    Proces
    Het verkennend debat over de omgevingsanalyse vindt plaats in de oordeelsvorming van donderdag 21 maart aan de hand van de raadsnotitie.
    De omgevingsanalyse en het verkennend debat daarover zijn bedoeld om de raad goed in positie te brengen voor de behandeling van de Kadernota.
    De raad wordt hiermee voorafgaand aan het Kadernotaproces in de gelegenheid gesteld om duiding te geven aan de inhoud van de analyse en op basis daarvan opmerkingen mee te geven voor de in de Kadernota door het college op te nemen kaders.

  • Door: Harry Smeets, strategisch beleidsadviseur

    Voorzitter: Marianne Steenmetz
    Portefeuillehouder(s): wethouder Pollux en wethouder Vervoort

    Toelichting:
    Bij behandeling van de begroting 2018 is een aantal bezuinigingen ingeboekt op het gebied van sport, kunst en cultuur voor volgend jaar (2020). Bij motie is het college verzocht om uiterlijk 1 maart een startnotitie uit te werken die de raad in staat stelt het debat op hoofdlijnen te voeren over de visie op sport, kunst en cultuur versus de subsidieregels.
    Deze startnotitie ligt nu voor. Kernvraag van de raadsnotitie is welke criteria de raad wenst mee te nemen bij de beoordeling of een subsidie wel of niet nodig is. Vraag die daarbij aan de orde wordt gesteld is: is een financiële bijdrage van de gemeente Venlo, in welke vorm dan ook, noodzakelijk om een activiteit of voorziening in stand te houden of op te richten en levert deze een wezenlijke bijdrage aan de in het stedelijk beleid opgenomen doelen?
    In de beeldvorming van 13 maart wordt een en ander toegelicht door Harry Smeets, strategisch beleidsadviseur. Aansluitend is er gelegenheid om vragen te stellen.

  • Door: Ruud van Weert, technisch adviseur of Isabel de Warrimont, beleidsadviseur

    Voorzitter: Duran Yildiz
    Portefeuillehouder: wethouder Pollux

    Toelichting:
    De gemeente Venlo heeft de zogenaamde ‘klimaatstresstest light’ ondergaan. De Stresstest Light geeft een eerste globaal inzicht in de gevolgen van klimaatontwikkeling in het stedelijk en landelijk gebied in Noord en Midden Limburg. Deze test brengt de effecten van klimaatverandering in kaart en laat zien waar er knelpunten en kwetsbaarheden zijn. De stresstest heeft een relatie met de opgaven in het raadsprogramma “Duurzame en circulaire hoofdstad Venlo”. De inzichten uit de stresstest zijn een basis voor de verdere vertaling in ambities en uitwerking van de opgave voor klimaatadaptatie in Venlo.

    Vanavond wordt u op hoofdlijnen aanvullend aan raadsinformatiebrief 2019-22 (26feb19) , ook visueel meegenomen in de opgave die de gemeente Venlo de komende periode met betrekking tot het klimaatbeleid moet gaan uitwerken.

    Besluitvormingsproces
    De verkregen kennis uit de klimaatstresstest wordt gebruikt voor uitwerking in de beleidsnota Agenda Groen & Water. In een raadsvoorstel, medio 2019 zal de raad gevraagd worden het definitieve ambitieniveau voor Venlo te bepalen. Die ambitie is mede bepalend voor de verdere uitwerking en invulling van het eerste maatregelenpakket voor klimaatadaptatie.
    Na het bepalen van het ambitieniveau door uw raad zal er zowel op regionaal als lokaal niveau een risicodialoog gevoerd worden. De risicodialoog is de basis van een nog op te stellen maatregelenprogramma.
    Na het vaststellen van de Agenda Groen & Water, met daarin de ambitiekeuze voor klimaat, wordt het maatregelenprogramma met belanghebbenden verder ingevuld.

    U bent in de gelegenheid inhoudelijke vragen te stellen.

Algemene stemmingen

Uitklappen Inklappen