Live uitzending Gepauzeerd

Er is geen actieve pagina
vergroten Sluiten

Vergadering : Oordeelsvormende raadsvergadering, 17 mei 2017 20:00:00

Algemene vergader informatie

Doel van Oordeelsvorming
a. Per onderwerp debat tussen fracties, uitwisselen van en doorvragen op argumenten met als doel tot een goede afweging te komen van voor- en nadelen. Dit alles vindt plaats in één discussieronde.

b. Te nemen beslissing per onderwerp
Terug in de volgende sessie Oordeelsvorming.
Rijp voor behandeling in de raad: Hamerstuk / Debatstuk. Terug naar het college.

c. Vragen
Vragen aan het college over ontvangen raadsstukken horen primair thuis in de
Beeldvormende Bijeenkomst in week I. Raadsleden konden deze vragen indienen tot de
maandag daarvóór, 9.00 uur.
Met technische vragen over de raadsstukken kunnen raadsleden zich te allen tijde
rechtstreeks wenden tot de steller van het betreffende stuk. Dit kan, zoals gebruikelijk,
telefonisch of per e-mail. Raadsleden kunnen vragen voor de rondvraag (over niet geagendeerde onderwerpen) tot
maandagmorgen uiterlijk 09.00 uur voorafgaand aan de bijeenkomst indienen bij de raadsgriffie, Margo Beijers. tel. 077 – 359 95 30, m.beijers@venlo.nl.

d. Agenda
Met betrekking tot de aanvangstijden in deze agenda moet u rekening houden met een
marge van maximaal 30 minuten.

Datum:
17 mei 2017, 20:00
Locatie:
Stadhuis Parterre

Algemene vergaderstukken (2)

Uitklappen Inklappen

Agenda

Hoofdvergadering

Stadhuis Parterre
  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:05:54 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Voorzitter: Henny Bosch
    Portefeuillehouder: namens het college

    Luud Pieko, VenLokaal

    In februari 2015 stelde VenLokaal art 44 vragen over de nijpende situatie op de op- en afritten A67/A73.
    Het college antwoordde op 5 maart van dat jaar dat zowel provincie als rijk ieder 2,35 miljoen beschikbaar zouden stellen voor een realisatie in 2018.
    Op 5 November stuurde de staatssecretaris een brief waarin de gelden voor deze aanpassingen op losse schroeven kwamen te staan.
    Asfalt leek te veranderen in drijfzand.
    Omdat VenLokaal uiterst bevreesd was over deze gang van zaken deden wij u op 6 november 2015 een artikel 44 brief toekomen met de volgende vraag:

    Aangezien de uitkomst van de verkenning mogelijk impliceert dat de gereserveerde middelen verdwijnen en Venlo als gevolg hiervan geconfronteerd gaat worden met één van de grootste verkeersinfarcten van Nederland, verzoeken wij de wethouder al het mogelijke in het werk te stellen om de verkenning kritisch en indringend te volgen en bij de minister krachtig, voortvarend en voortdurend de “Zaarderheiken-problematiek onder te aandacht te brengen en te houden, mede gelet op het nationaal (economisch) belang van een goede verkeersafwikkeling van dit knooppunt.

    Op 19 november antwoordde het college dat er op dat moment al extra gelden, onder voorwaarde, ontvangen waren. De beantwoording gaat als volgt verder:

    Wij nemen uw oproep graag mee bij de door de Minister toegezegde verkenning tussen Leenderheide en Zaarderheiken in 2016.
    Wij zullen bestuurlijk en ambtelijk weer zeer proactief participeren en daar waar mogelijk de logistieke belangen van Venlo flink laten horen.
    Bereikbaarheid is immers cruciaal voor de verdere ontwikkeling van Greenport en logistieke hotspot Venlo.
    Daar waar nodig zullen wij de Raad adequaat informeren en van het verdere proces op de hoogte houden.

    Tot op afgelopen vrijdag een artikel in De Limburger verscheen waarin melding wordt gemaakt van het stopzetten van dit infraproject, Groen Links heeft lopende de coalitieonderhandelingen in Den Haag het project als “controversieel” bestempeld, zie de bijlage.

    Kunt u ons uitleggen:

    Of dit college “alles uit de kast” heeft gehaald in de afgelopen jaren om de noodzaak van de op- en afritten onder de aandacht van de Minister te brengen en te houden? Zijn er in 2015 inderdaad als gelden beschikbaar gesteld en wat is daar mee gebeurd? Welke stappen gaat u ondernemen om dit project weer vlot te trekken? Wat is naar uw mening “controversieel” aan het aanleggen van een extra op- en afrit?
    Kies uit de volgende mogelijkheden:
    waarover grote meningsverschillen bestaan,
    omstreden,
    zichzelf tegensprekend,
    onderwerp zijnde van een twist,
    aanvechtbaar ,
    tot een twistpunt leidend of
    tegenspraak oproepend.
  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:13:57 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Voorzitter: Henny Bosch
    Portefeuillehouder: wethouder Teeuwen

    HAMERSTUK

    Voorstel
    Aan de raad wordt voorgesteld om de jaarstukken 2016 en de begroting 2018 van de gemeenschappelijke regeling Maasveren Limburg – Noord vast te stellen

    Toelichting
    Sinds 1 januari 2013 wordt de exploitatie van de maasveren in Noord Limburg uitgevoerd onder de overeenkomstige gemeenschappelijke regeling. Er vindt een beleidsmatige en een financiële verantwoording plaats en voor het jaar 2018 is een begroting opgesteld. Zowel de verantwoording als ook de begroting dienen door Gedeputeerde Staten van Limburg te worden goedgekeurd. De stukken hiervoor dienen voor 15 juli bij GS van Limburg te worden ingediend.

    De exploitatie van de maasveren heeft in 2016 geleid tot een positief resultaat van
    € 236.090. Dit is een verdubbeling van het begrootte resultaat. Het wordt veroorzaakt door uitstel van de vervanging van het veer van Grubbenvorst naar Velden tot 2017 met de daarbij behorende andere werkzaamheden als de aanpassingen aan de veerstoep etc.
    Het positieve resultaat wordt gestort in de algemene reserve.

    De accountant heeft de jaarrekening beoordeeld en deze van een goedkeurende verklaring over het begrotingsjaar 2016 voorzien.

    De begroting 2018 voorziet in een positief resultaat van € 92.878. Dit positieve resultaat wordt evenals in voorgaande jaren in de algemene reserve gestort teneinde ook op termijn een verantwoorde uitvoering van de exploitatie te kunnen garanderen.
    De algemene reserve laat een positieve ontwikkeling zien en loopt medio 2018 op tot een bedrag van ruim 2,1 miljoen €.

  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:00:01 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Voorzitter: Alexander Vervoort
    Portefeuillehouder: wethouder Teeuwen

    HAMERSTUK

    Voorstel
    De raad wordt voorgesteld om het bestemmingsplan Herunger Berg 342 vast te stellen; in te stemmen met de nota van zienswijzen behorende bij dit bestemmingsplan en geen exploitatieplan vast te stellen.

    Toelichting
    De fa. Backus exploiteert aan de grens een supermarkt, een viswinkel en ondergeschikt een horeca-aangelegenheid. Het vast te stellen bestemmingsplan maakt de sloop en nieuwbouw van de huidige viswinkel incl. de ondergeschikte horeca mogelijk. Bovendien wordt de aanwezige parkeerplaats behorende bij deze detailhandel positief bestemd.
    Tegen het ontwerp bestemmingsplan is één zienswijze ingediend die zich richt op de verkeerskundige gevolgen van de ontwikkeling te plaatse. Gegeven de bestaande situatie, met twee aan weerszijden van de weg gelegen winkels, is gekozen voor de meest verkeersveilige oplossingen. Deze oplossingen bestaan uit een gescheiden in– en uitritconstructie voor klanten en leveranciers en een duidelijke zone voor voetgangers. Verder kunnen vrachtauto’s welke de supermarkt bevoorraden op eigen terrein keren, zodat ze altijd met de neus naar voren kunnen uitrijden.
    De zienswijze heeft om die reden niet geleid tot een aanpassing van het bestemmingplan.

    De provincie heeft aangegeven tegen deze ontwikkeling geen bezwaren te hebben.

  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:21:31 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Voorzitter: Merve Karaman
    Portefeuillehouder: wethouder van den Beucken

    Voorgesteld wordt om kennis te nemen van gewijzigde richtlijnen uit het Besluit Begroting en Verantwoording (BBV) die van directe financiële invloed zijn op de gemeentelijke grondexploitaties.
    Naar aanleiding van de gewijzigde richtlijnen wordt voorgesteld in te stemmen met de exploitatietermijn en de risico-beperkende beheersmaatregelen voor het Kazernekwartier.

    Aanleiding
    Met de BBV zijn in 2016 de richtlijnen voor grondexploitaties gewijzigd. Om risico’s te beperken mag de scope van de grondexploitatie niet langer zijn dan 10 jaar. De gemeenteraad kan besluiten deze termijn te verlengen, maar dan wel in combinatie met risico-beperkende beheersmaatregelen.
    Daarnaast worden voorschriften gegeven voor de rekenmethodiek van de grondexploitaties die van invloed zijn op het financiële resultaat van de grondexploitaties..

    Voorstel
    Voor het Kazernekwartier geldt dat de exploitatietermijn de periode van 10 jaar overschrijdt (exploitatieperiode t/m 2030). Voorgesteld wordt in te stemmen met deze langere termijn en met de voorgestelde beheersmaatregelen die zijn gericht op de verlaging van de risico’s met betrekking tot de inkomsten uit grondverkopen na 2026:
    • De grondprijs van te verkopen kavels voor bebouwing wordt vanaf 2026 niet geïndexeerd en gehandhaafd op het niveau van 2016.
    • De grondopbrengst van de parkeergronden (voorzien in 2030) wordt met 20% verlaagd.
    De minderopbrengsten worden gecompenseerd door lagere rentelasten als gevolg van de nieuwe voorschriften omtrent de rekenmethodiek,

    Als gevolg van de voorschriften omtrent de rekenmethodiek wordt wel een wijziging van het financieel resultaat van de projecten Centrumplan Blerick en Venlo Centrum Zuid voorzien.
    De rekenmethodiek worden verwerkt in de herziene grondexploitaties die in het kader van de jaarrekening 2016 aan de raad worden voorgelegd.

  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:24:30 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Voorzitter: Henny Bosch
    Portefeuillehouder: Wethouder Tax

    Toelichting
    Aan de raad wordt gevraagd om zijn zienswijze ten aanzien van de door het algemeen bestuur van de gemeenschappelijke Regeling Omnibuzz voorgestelde begrotingswijziging 2017, de begroting 2018 en het meerjarenperspectief 2019-2021 kenbaar te maken.
    De raadsbehandeling van deze raadsconsultatie geschiedt niet zoals gebruikelijk in de besluitvormende raadsvergadering van woensdag 31 mei, maar bij uitzondering in de oordeelsvormende vergadering van 17 mei 2017. Het Presidium heeft hiertoe besloten, omdat de fatale aanleverdatum van de zienswijze van de raad bij Omnibuzz vóór de datum van de besluitvormende raadsvergadering ligt. Omnibuzz heeft aangegeven te laat ingediende zienswijzes niet te accepteren.

    Geadviseerd wordt in te stemmen met de eerste begrotingswijziging 2017, de begroting 2018 en het meerjarenperspectief 2019 - 2021 met de navolgende opmerking

    De vervoerskosten voor de "afname" van het aandeel planning te corrigeren vanaf 2019 in het meerjarenperspectief; Het algemeen bestuur van Omnibuzz wordt verzocht om op alle mogelijke manieren synergie en kostenbeheersingseffecten te realiseren; De gemeente Venlo verzoekt Omnibuzz om met de Voor Elkaar Pas te sturen op een afname van het vervoersvolume met tenminste 5%.

Algemene stemmingen

Uitklappen Inklappen