Live uitzending Gepauzeerd

Er is geen actieve pagina
vergroten Sluiten

Vergadering : Oordeelsvormende raadsvergadering, 21 maart 2019 19:00:00

Algemene vergader informatie

Doel van Oordeelsvorming
a. Per onderwerp debat tussen fracties, uitwisselen van en doorvragen op argumenten met als doel tot een goede afweging te komen van voor- en nadelen. Dit alles vindt plaats in één discussieronde.

b. Te nemen beslissing per onderwerp
Terug in de volgende sessie Oordeelsvorming.
Rijp voor behandeling in de raad: Hamerstuk / Debatstuk. Terug naar het college.

c. Vragen
Vragen aan het college over ontvangen raadsstukken horen primair thuis in de
Beeldvormende Bijeenkomst in week I. Raadsleden konden deze vragen indienen tot de
maandag daarvóór, 9.00 uur.
Met technische vragen over de raadsstukken kunnen raadsleden zich te allen tijde
rechtstreeks wenden tot de steller van het betreffende stuk. Dit kan, zoals gebruikelijk,
telefonisch of per e-mail. Raadsleden kunnen vragen voor de rondvraag (over niet geagendeerde onderwerpen) tot
maandagmorgen uiterlijk 09.00 uur voorafgaand aan de bijeenkomst indienen bij de raadsgriffie, Margo Beijers. tel. 077 – 359 95 30, m.beijers@venlo.nl.

d. Agenda
Met betrekking tot de aanvangstijden in deze agenda moet u rekening houden met een
marge van maximaal 30 minuten.

Datum:
21 mrt. 2019, 19:00
Locatie:
Stadhuis Parterre

Algemene vergaderstukken (2)

Uitklappen Inklappen

Agenda

Hoofdvergadering

Stadhuis Parterre
  • Voorzitter: Duran Yildiz
    Portefeuillehouder: namens het college

    Door: Tom Verhaegh, CDA
    Onderwerp: Basisbaan

    Op 9 maart jongstleden kwam via verschillende landelijke media naar buiten dat het CDA een idee wilt lanceren genaamd ‘basisbaan.’ Doel van de basisbaan is om meer mensen uit de bijstand te lokken middels een extratje; wie in ruil voor een bijstandsuitkering 20 uur per week aan de slag gaat in een basisbaan krijgt 15 procent meer uitbetaald dan de bijstandsuitkering.

    De CDA fractie in Venlo is benieuwd naar de visie van het College t.a.v. dit idee en of het wellicht een nieuwe strategie of een uitbreiding van de huidige strategie kan zijn om nog meer mensen uit de bijstand te halen in onze gemeente. We zijn al jaren op de goede weg en moeten nu blijven doorgaan hiermee. Na aanleiding van het antwoord van het College kunnen we hierna wellicht een motie indienen om het College te ondersteunen in de aanpak van de werkloosheid.

    Wat is de visie van het College ten aanzien van dit plan?

    Zou het een mogelijke toevoeging kunnen zijn op het huidige beleid dat we in de gemeente reeds hebben? Waarom wel, waarom niet?

    Door: Hay Janssen, PvdA
    Vragen naar aanleiding van een artikel in de krant waarin de voorzitter van Venlostad.com uitlatingen doet over de parkeerplaats Arsenaalplein.
    De vragen gaan over de stand van zaken, uitvoering motie, proces dat ingezet is, in relatie met parkeren in de binnenstad. Verder is Venlostad.com zowel bestuurlijk als ambtelijk geïnformeerd over een aantal ontwikkelingen waarvan de raad geen weet heeft

  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:51:53 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Voorzitter: Duran Yildiz
    Portefeuillehouder: Wethouder Boom

    Toelichting:
    Met de keuze van het college van B&W, onlangs, om uit de Verkenning Meer Maas Meer Venlo te stappen is de regie ten aanzien van de opgaven in c.q. de toekomst van de industriehaven, waaronder de positie en toekomst van de jachthaven, weer volledig bij de gemeente Venlo komen te liggen. Dat betekent dat de gemeente Venlo zich hierover een geactualiseerd beeld moet vormen. Dit geactualiseerde beeld wordt vastgelegd in een havenvisie.

    Middels de nu voorliggende richtinggevende raadsnotitie voor een actualisatie van het havenbeleid c.q. de havenvisie, wordt de raad verzocht, om in een oordeelsvormend, debat, aan te geven of de in de raadsnotitie ingezette koers aansluit bij het beeld van de raad. Er worden zeven onderwerpen aangereikt, die bouwstenen vormen voor de nieuwe havenvisie.
    Na de oordeelsvormende discussie zal het college de input van de raad gebruiken om de havenvisie uit te werken in een raadsvoorstel.
    Naar verwachting zal dit raadsvoorstel rond de zomer 2019 aan de gemeenteraad kunnen worden aangeboden voor besluitvorming.

    Oordeelsvormend debat op donderdag 21 maart:
    I Aan de raad wordt gevraagd richtinggevend te discussiëren en:
    Een reactie te geven op de college-uitwerking van de volgende zeven onderwerpen, met concrete onderzoeksvraag, denkrichting en strategische keuze (zie voor onderbouwing van de denkrichtingen het raadsvoorstel vanaf pagina 4):

    Waar ligt de toekomst van de haven van Venlo?
    Denkrichting: kiezen voor de haven als industriehaven Hoe gaan we in de toekomst om met de industriële en recreatieve functie van de haven?
    Denkrichting: recreatief medegebruik industriehaven opheffen Welke kansen biedt multimodaliteit voor de haven van Venlo?
    Denkrichting: koppeling tussen drie vervoersmogelijkheden optimaliseren voor multimodaliteit Welke infrastructurele veranderingen zijn nodig voor een toekomstbestendige haven?
    Denkrichting: Verbeteren infrastructuur Hoe duurzaam wordt de haven van Venlo?
    Denkrichting: inzetten op verduurzamen haven Waar liggen kansen voor de haven van Venlo om lokaal en regionaal waarde toe te voegen?
    Denkrichting: watergebonden bedrijvigheid haven optimaliseren Hoe gaat de hoogwaterbescherming van de haven eruit zien?
    Denkrichting: Bedrijventerrein watergerelateerd houden én beschermen tegen hoogwater

    II Aan de raad wordt eveneens gevraagd richtinggevend te discussiëren en aan te geven of er nog een onderwerp c.q. denkrichting aan toegevoegd moet worden.

    Belanghebbenden en het proces
    Op dinsdag 29 januari jl. is het college bijgepraat over de te maken strategische keuzes. Diezelfde avond zijn betrokkenen en belanghebbenden van de haven op een informatiebijeenkomst bijgepraat over het proces om te komen tot de havenvisie en de vragen die daarbij aan de orde zijn. Daarnaast zijn zij uitgenodigd om aan te geven of en op welke wijze zij betrokken willen worden bij de totstandkoming van de havenvisie. In vervolg hierop worden reeds afspraken ingepland met werkgroepjes in kleinere setting
    Voor de ontwikkeling van de inhoud is er ook contact gelegd met de diverse betrokken (overheids)instanties, zoals de Veiligheidsregio, de Provincie, Rijk en Waterschap.
    Het college verwacht rond de zomer een uitgewerkt raadsvoorstel te kunnen voorleggen aan de raad.

    In de Beeldvorming van woensdag 13 maart wordt een presentatie gegeven bij deze raadsnotitie. Daar bent u in de gelegenheid inhoudelijke vragen te stellen.

  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:07:16 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Voorzitter: Hans van Soest
    Portefeuillehouder: wethouder Schatorjé

    HAMERSTUK

    Toelichting:
    Jaarlijks worden de pgb tarieven bijgesteld en gehanteerd voor nieuwe en lopende beschikkingen. Deze uitvoerige werkwijze heeft gevolgen voor de pgb budgethouders en de gemeente.
    Om die reden wordt een andere (verbeterde) werkwijze voorgesteld die een aanpassing van de Verordening vereist.

    Het voorstel
    Met de 7e wijziging van de Verordening jeugdhulp en maatschappelijke ondersteuning Venlo 2015 wordt de Verordening aangepast:

    De jaarlijks geactualiseerde tarieven voor persoonsgebonden budget (pgb) gaan gelden voor de gehele duur van de beschikking. Hierdoor worden de lopende beschikkingen ontzien en bij nieuwe beschikkingen de pgb tarieven geactualiseerd (voor nieuwe cliënten en/of her-indicering). De duur van een beschikking voor pgb’s wordt gemaximeerd tot 2 jaar.

    Huidige werkwijze leidt tot onzekerheid bij pgb-houders
    Voor de pgb budgethouders betekent de huidige werkwijze dat ieder jaar bij wijzigingen de pgb tarieven worden bijgesteld, hetgeen betekent dat ook de lopende beschikkingen worden herijkt. Dit kan bij pgb budgethouders tot onzekerheid c.q. onrust leiden.

    Nieuwe werkwijze biedt meer duidelijkheid
    De jaarlijks opnieuw vastgestelde pgb tarieven zijn van toepassing voor de gehele duur van de beschikking.
    Hierdoor worden de lopende beschikkingen ontzien en bij nieuwe beschikkingen de pgb tarieven geactualiseerd (voor nieuwe cliënten en/of her-indicering).
    Voor budgethouders met langlopende beschikkingen betekent dit, dat hun zorgbehoefte tweejaarlijks wordt besproken en beoordeeld door een sociaal wijkteamlid in een keukentafelgesprek. Op basis hiervan wordt opnieuw beschikt en eventueel het pgb tarief bijgesteld. Dit beperkt en/of voorkomt het risico van eventuele ontoereikendheid van het pgb budget.

    Door de voorgestelde nieuwe werkwijze worden financiële effecten geleidelijk gespreid over de tijd; dit heeft de voorkeur gezien de financiële situatie van de gemeente.
    Tariefstijgingen leiden dan niet tot een acuut financieel nadeel. Daartegenover komen de effecten van tariefdalingen ook geleidelijk tot uitdrukking.

    Adviesraad Sociaal Domein
    Deze beleidswijziging wordt 18 maart 2019 besproken in de Adviesraad Sociaal Domein. Het advies van de Adviesraad wordt zo spoedig mogelijk – tijdig vóór de besluitvormende raadsvergadering - toegevoegd aan het raadsvoorstel.

  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:53:31 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Voorzitter: Marianne Steenmetz
    Portefeuillehouder: burgemeester Scholten

    HAMERSTUK

    Toelichting:
    Sinds 2015 kunnen gemeenten ingeval van opsporing en ruiming van explosieven, op basis van de zogenaamde Bommenregeling een rijksbijdrage van 70% van gemaakte kosten ontvangen. Om deze bijdrage te kunnen aanvragen is een besluit nodig van de gemeenteraad.

    In de periode van 1 december 2017 tot en met 31 december 2018 zijn er binnen de gemeente Venlo vijf projecten uitgevoerd in het kader van de opsporing en ruiming van niet-gesprongen explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.
    De projecten zijn:

    Onderzoek uitbreiding Green Port Onderzoek herinrichting Manresa-terrein Voorbereiding ondertunneling Vierpaardjes Onderzoek Reconstructie kern Lomm Explosievenonderzoek Kazerneterrein
    De totale gemaakte gemeentelijke kosten voor deze projecten bedragen € 333.543,=.

    Greenport Venlo (project 1.) en Venterra Onroerend Goed (project 2.) kunnen niet zelfstandig een bijdrage aanvragen; op basis van de Bommenregeling dient dit door de gemeente te gebeuren.
    Met de twee organisaties is de afspraak gemaakt, dat de gemeente een inspanningsverplichting aangaat om genoemde rijksbijdrage te verwerven.
    De ontvangen bijdrage zal vervolgens aan de organisaties worden doorbetaald.

  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 01:04:17 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Voorzitter: Marianne Steenmetz
    Portefeuillehouder: wethouder Roest

    STUKKEN VOLGEN Z.S.M.

    Proces
    Het verkennend debat over de omgevingsanalyse vindt plaats in de oordeelsvorming van donderdag 21 maart aan de hand van de raadsnotitie.
    De omgevingsanalyse en het verkennend debat daarover zijn bedoeld om de raad goed in positie te brengen voor de behandeling van de Kadernota.
    De raad wordt hiermee voorafgaand aan het Kadernotaproces in de gelegenheid gesteld om duiding te geven aan de inhoud van de analyse en op basis daarvan opmerkingen mee te geven voor de in de Kadernota door het college op te nemen kaders.

  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:00:01 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Voorzitter: Marianne Steenmetz
    Portefeuillehouder: wethouders Pollux en Vervoort

    Bij behandeling van de begroting 2018 is een aantal bezuinigingen ingeboekt op het gebied van sport, kunst en cultuur voor volgend jaar (2020). Bij motie is het college verzocht om uiterlijk 1 maart een startnotitie uit te werken die de raad in staat stelt het debat op hoofdlijnen te voeren over de visie op sport, kunst en cultuur versus de subsidieregels.
    Deze startnotitie ligt nu voor. Kernvraag van de raadsnotitie is welke criteria de raad wenst mee te nemen bij de beoordeling of een subsidie wel of niet nodig is. Vraag die daarbij aan de orde wordt gesteld is: is een financiële bijdrage van de gemeente Venlo, in welke vorm dan ook, noodzakelijk om een activiteit of voorziening in stand te houden of op te richten en levert deze een wezenlijke bijdrage aan de in het stedelijk beleid opgenomen doelen?
    In de beeldvorming van 13 maart is een en ander toegelicht.

    Wat ligt voor?
    De raad wordt in deze oordeelsvormende vergadering gevraagd om aan te geven welke criteria en overwegingen van belang zijn bij het beoordelen van een bepaalde subsidie.
    Deze uitspraak wordt door het college meegenomen in het gesprek met de verenigingen en instellingen en de uitkomst van deze gesprekken wordt opnieuw, voorzien van een bestuurlijk standpunt, aan de raad voorgelegd.

    Instrument
    Om de raad bij deze lastige en politiek gevoelige afweging behulpzaam te zijn reikt het college 9 afwegingscriteria en overwegingen aan, waarvan 3 nieuwe, die de raad kan hanteren om hierover een uitspraak te doen.
    Deze criteria dienen als maatlat bij het sportbeleid dat in april 2019 wordt voorgelegd en wordt naast het cultuurbeleid gelegd dat in 2015 is vastgesteld.

    Criteria
    Criteria die expliciet vragen om een inhoudelijk debat zijn:
    • Het stimuleren van sport en verenigingsleven is niet hetzelfde als het financieren ervan (7).
    • Subsidies zijn gekoppeld aan doelen van beleid en maatschappelijk initiatief (5).
    • De basisvoorzieningen voor het verenigingsleven worden in stand gehouden (8).
    Dat is als deze als deze voorzieningen kunnen worden gezien als faciliterend voor verenigingsactiviteiten, een vitaal gemeenschapsleven en de economische functie als centrumstad ( gemeentelijke kerntaak).
    • Waarderingssubsidies kunnen worden beëindigd (9).
    Let wel: geen nieuwe afweging maken, betekent effectuering van de door de raad in de begroting opgenomen bezuinigingen. Dat wordt hieronder nog eens toegelicht.

    Financieel
    • Het totaal aan subsidiemiddelen in Venlo in 2017 bedroeg €14.695.616,71. Bijna €15 miljoen dus, verdeeld over circa 450 organisaties. De omvang van de met ingang van 2020 opgenomen bezuinigingen bedraagt in totaal €444.000, -· oplopend naar bijna €900.000, - in 2022. Dat is uiteindelijk in 2022 circa 6% van het totaal aan subsidies.
    • Afgezien van deze subsidiebedragen vindt er ook op indirecte wijze bekostiging plaats in de vorm van gereduceerde, niet kostendekkende tarieven voor het gebruik van accommodaties. Deze indirecte vorm van subsidiëren wordt de komende jaren geleidelijk afgebouwd naar een kostendekkings percentage van circa 20% in 2021, i.c. een gemeentelijke bijdrage van 80% in de kostprijs. De hiermee gemoeide en begrote bezuiniging bedraagt €200.000, - in 2020 en loopt op tot €300.000, - structureel met ingang van 2021.

  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 00:17:44 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

Algemene stemmingen

Uitklappen Inklappen