Live uitzending Gepauzeerd

Er is geen actieve pagina
vergroten Sluiten

Vergadering : Oordeelsvormende raadsvergadering, 23 mei 2019 19:00:00

Algemene vergader informatie

Kadernota 2020

Doel van Oordeelsvorming
a. Per onderwerp debat tussen fracties, uitwisselen van en doorvragen op argumenten met als doel tot een goede afweging te komen van voor- en nadelen. Dit alles vindt plaats in één discussieronde.

b. Te nemen beslissing per onderwerp
Terug in de volgende sessie Oordeelsvorming.
Rijp voor behandeling in de raad: Hamerstuk / Debatstuk. Terug naar het college.

c. Vragen
Vragen aan het college over ontvangen raadsstukken horen primair thuis in de
Beeldvormende Bijeenkomst in week I. Raadsleden konden deze vragen indienen tot de
maandag daarvóór, 9.00 uur.
Met technische vragen over de raadsstukken kunnen raadsleden zich te allen tijde
rechtstreeks wenden tot de steller van het betreffende stuk. Dit kan, zoals gebruikelijk,
telefonisch of per e-mail. Raadsleden kunnen vragen voor de rondvraag (over niet geagendeerde onderwerpen) tot
maandagmorgen uiterlijk 09.00 uur voorafgaand aan de bijeenkomst indienen bij de raadsgriffie, Margo Beijers. tel. 077 – 359 95 30, m.beijers@venlo.nl.

d. Agenda
Met betrekking tot de aanvangstijden in deze agenda moet u rekening houden met een
marge van maximaal 30 minuten.

Datum:
23 mei 2019, 19:00
Locatie:
Stadhuis Parterre

Algemene vergaderstukken (2)

Uitklappen Inklappen

Agenda

Hoofdvergadering

Stadhuis Parterre
  • Archief film Gepauzeerd
    5
    Fragmenten
    Fragment 1 04:30:00 Download Afspelen
    Sprekersfragmenten
    Er zijn geen sprekersfragmenten
    Tijdformat: hh:mm
    Er is geen actieve pagina
    vergroten Sluiten

    Voorzitter: Wout Weijmans
    Portefeuillehouder: wethouder Roest

    Inspreker: namens het Cultureel Platform Venlo (CPV), de voorzitter, de heer Rob Schmitz
    Onderwerp: Kadernota 2020 (RV 2019 – 28)
    Boodschap aan de raad: het Cultureel Platform wil zijn visie geven op de geplande bezuinigingen op het terrein van cultuur. Tevens wordt de raad namens diverse culturele instellingen een manifest aangeboden en kort toegelicht.

    Toelichting:
    De raad wordt voorgesteld om in te stemmen met de inhoudelijke en financiële kaders voor de programmabegroting 2019 – 2022. In deze oordeelsvormende bijeenkomst wordt de raad in de gelegenheid gesteld om – politieke - vragen te stellen aan het college en met elkaar argumenten uit te wisselen over de Kadernota 2020. Dit is dan ook het moment bij uitstek om te debatteren over de kaders en deze eventueel aan te scherpen of te wijzigen.

    Opdracht
    Bij de vaststelling van de programmabegroting 2019-2022 heeft de raad het college een aantal opdrachten meegegeven die in relatie met deze kadernota dienen te worden behandeld, zoals de opdracht tot herijking van de subsidies, een voorstel over de sporttarieven en de toekomst van een zwembad in Venlo. Over het zwembad is de raad in april door het college geïnformeerd, een voorstel over de subsidies wordt met deze kadernota aangeboden en een voorstel over de sporttarieven wordt ook binnenkort verwacht.

    Richtingendebat
    Tijdens het richtingendebat heeft de raad gesproken over de inhoud van de omgevingsanalyse. Het college heeft in de kadernota aangegeven hoe hij dit heeft vertaald naar de inhoud van de programma’s en de inhoudelijke kaders. Net als het afgelopen jaar is ook dit jaar een verdere versterking van het weerstandsvermogen een belangrijk aandachtspunt.

    6 programma’s
    Deze kadernota is de eerste kadernota op basis van de zes nieuwe programma’s. Per programma vindt u de ontwikkelingen (per programmalijn) die, naar het oordeel van het college zouden moeten worden meegenomen in de programmabegroting.

    De opgave
    De belangrijkste bestuurlijke keuzes liggen in het verlengde van de besluiten rondom de begroting 2019, namelijk de nieuwe kaders voor subsidies, de sporttarieven en het perspectief voor een mogelijk nieuw zwembad. In het hoofdstuk hoofdlijnen treft u de duiding aan die het college heeft gegeven aan het door u gevoerde richtingendebat.

    Inhoudelijk
    Het college heeft uit het richtingendebat o.a. de volgende ‘bestuurlijke bestelling’ meegenomen in de kadernota:
    • Herstel van het vertrouwen in het bestuur.
    • Samenlevingsagenda, de visie hierom heen.
    • Aandacht voor vermindering bijstandspopulatie.
    • Onderzoek verbreding economische basis.
    • Arbeidsmigranten, onderdak en integratie.
    • Evenwichtig woningaanbod, kernen, starters en ouderen.
    • Laaggeletterdheid en eenzaamheid.
    • Subsidiestelsel.
    • Ambities duurzaamheid concreet maken.
    • Verbetering dienstverlening, bereikbaarheid, inhuur.

    Andere ontwikkelingen die het college noemt zijn o.a.:

    Nieuwe ontwikkelingen zoals de toekomst van de WAA en de Omgevingswet. Financieel evenwicht sociaal domein en hoe dit zo te houden. Projecten en risico’s, waaronder de stijging van de bouwkosten.

    Wat ligt voor?

    Voorstel om in te stemmen met de inhoudelijke en financiële kaders voor 2020. Per programma de belangrijkste ontwikkelingen en opgaven waarover van u een uitspraak wordt gevraagd. Het verder versterken van het weerstandsvermogen en verbeteren van de solvabiliteit. De beleidsinhoudelijke kaders die het college wil hanteren bij de voorbereiding van de begroting 2019-2022.

    Vervolg
    Na vaststelling van de kadernota werkt de organisatie deze kaders en opdrachten uit in de concept-begroting. Bij de behandeling van de begroting wordt de raad gevraagd om in te stemmen met de wijze waarop het college daaraan concreet invulling is gegeven.
    Met de auditcommissie wordt in aanloop naar die begroting gesproken over de concrete invulling van de indicatoren, die horen bij de afzonderlijke programmadoelen.

    Ingekomen stukken:
    Op verzoek van de raad ligt bij de behandeling van de Kadernota 2020 als informatiebron de concept Jaarstukken 2018 en voorlopige accountantsverklaring voor. Het gaat hierbij om concept jaarstukken, de cijfers van het budgettair kader sociaal domein zijn nog niet meegenomen, hier vindt u de cijfers uit de Finrap 2018.

    Een samenvatting van de belangrijkste voorlopige bevindingen van de controle van de concept jaarrekening 2018 vindt u terug in het accountantsverslag. In mei worden de afrekeningen van de zorgaanbieders nog gecontroleerd door de accountant. De definitieve jaarstukken en de accountantsrapportages worden behandeld in de BOB cyclus van juni.
    De besluitvorming over de Jaarstukken 2018 vindt plaats op 26 juni.

Algemene stemmingen

Uitklappen Inklappen