Vergadering : Oordeelsvormende raadsvergadering, 13 januari 2016 19:00:00
Algemene vergader informatie
WEEK II OORDEELSVORMING
Datum 13 januari 2016
Aanvang 19.00 uur
Locatie Stadhuis
a. Doel van Oordeelsvorming
Per onderwerp debat tussen fracties, uitwisselen van en doorvragen op argumenten met als doel tot een goede afweging te komen van voor- en nadelen. Dit alles vindt plaats in één discussieronde.
b. Te nemen beslissing per onderwerp
Terug in de volgende sessie Oordeelsvorming.
Rijp voor behandeling in de raad: Hamerstuk / Debatstuk.
Terug naar het college.
c. Vragen
Vragen aan het college over ontvangen raadsstukken horen primair thuis in de
Beeldvormende Bijeenkomst in week I. Raadsleden konden deze vragen indienen tot de
maandag daarvóór 4 januari 2016, 9.00 uur.
Met technische vragen over de raadsstukken kunnen raadsleden zich te allen tijde
rechtstreeks wenden tot de steller van het betreffende stuk. Dit kan, zoals gebruikelijk,
telefonisch of per e-mail.
Raadsleden kunnen vragen voor de rondvraag (over niet geagendeerde onderwerpen) tot
Maandagmorgen 11 januari 2016 uiterlijk 09.00 uur indienen bij de raadsgriffie Margo
Beijers. tel. 077 – 359 95 30, m.beijers@venlo.nl.
d. Agenda
Met betrekking tot de aanvangstijden in deze agenda moet u rekening houden met een
marge van maximaal 30 minuten.
Opties bij deze vergadering
(2)
vergaderstukkenAgenda
Hoofdvergadering
-
Vragen aan het college over geagendeerde en niet geagendeerde onderwerpen
Door GL, mw. I. Hendrickx
Voorzitter Merve Karaman
Portefeuillehouder Vertegenwoordiger namens collegeVraag
In de raadsvergadering van november 2015 heeft het college op vragen van GroenLinks beloofd dat de raad nog in december 2015 nog zou worden geïnformeerd over de stand van zaken Villa Flora en de nadere invulling van de aanbevelingen van het rekenkamerrapport Villa Flora voor alle grote projecten. Het is nu half januari 2016. U komt de afspraak niet na.
Wanneer krijgt de raad de gevraagde informatie nu echt?Stemmingen
-
Domein Ruimte en Economie
HAMERSTUK
Voorzitter Alexander Vervoort
Portefeuillehouder Wethouder Teeuwen
Toelichting
De raad wordt voorgesteld om het bestemmingsplan ‘Bouw 5 woningen Vilgert 43’ vast te stellen. Daarmee wordt het mogelijk om 5 nieuwe woningen aan de Hasselderheidelaan / Vilgert in Velden te realiseren. Op het ontwerp bestemmingsplan zijn geen zienswijzen ingekomen. De kosten voor het opstellen van het bestemmingsplan worden gedragen door de initiatiefnemer. Een exploitatieplan is niet nodig.
Na vaststelling door de gemeenteraad zal het bestemmingsplan worden gepubliceerd en ter inzage worden gelegd. Binnen de inzage termijn kan beroep worden ingediend bij de Raad van State.Vergaderstukken
Stemmingen
-
Domein Ruimte en Economie
HAMERSTUK
Voorzitter Alexander Vervoort
Portefeuillehouder Wethouder Teeuwen
Toelichting
De raad wordt voorgesteld om de Beheersverordening Arcen Dorp vast te stellen. Daarmee wordt aan de actualisatieverplichting voldaan. Een exploitatieplan is niet nodig. Voor de gemeente Venlo zijn namelijk geen financiële gevolgen verbonden aan dit besluit. De kosten voor het opstellen van de beheersverordening zijn gedekt uit het budget regulier onderhoud bestemmingsplannen. De kans op planschade wordt nihil geacht. De verordening treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking.Waarom?
Het bestemmingsplan Arcen Dorp is qua leeftijd verouderd. In het kader van de pilot voor het omgevingsplan en de komende omgevingswet wordt voor dit gebied geen nieuw bestemmingsplan opgesteld. Omdat het plangebied Arcen Dorp is uitontwikkeld, kan een beheersverordening worden toegepast. Naast een bestemmingsplan is een beheersverordening een volwaardig actualisatie-instrument. Een beheersverordening heeft als voordeel dat de proceduretijd beduidend korter is. Er is namelijk geen voorbereidingsprocedure en beroepsmogelijkheden van toepassing.Bestaand gebruik
Bij de beheersverordening is ervoor gekozen het bestaande gebruik in ruime zin vast te leggen. Hierbij is uitgegaan van het bestaand gebruik, aangevuld met de huidige planologische mogelijkheden. Daarvoor is een veldinventarisatie naar de bestaande functies verricht, die is vergeleken met de mogelijkheden die het huidige bestemmingsplan biedt. Daarnaast zijn de bouwtitels die de afgelopen jaren mogelijk zijn gemaakt via een vrijstelling of omgevingsvergunning overgenomen in deze beheersverordening.
Op die manier zijn ook de rechtsgevolgen van de omgevingsvergunning voor het MFA Arcen opgenomen in de beheerverordening. Raad van State heeft onlangs uitspraak gedaan over de omgevingsvergunning voor het MFA Arcen en o.a. besloten dat de rechtsgevolgen geheel in stand blijven. Dit is op eenzelfde wijze verwerkt in de beheersverordening.
In de beheersverordening worden de geldende planologische rechten gerespecteerd.
Het verlenen van inspraak is niet verplicht op grond van de gemeentelijke inspraakverordening 2010. Daarom is in lijn met het beleid bij het actualiseren van bestemmingsplannen geen inspraak verleend.Vergaderstukken
Stemmingen
-
Stemmingen
-
Domein Ruimte en Economie
Voorzitter Alexander Vervoort
Portefeuillehouder Wethouder Teeuwen
Toelichting
De raad wordt voorgesteld om het bestemmingsplan Klooster Bethanië vast te stellen. Aanleiding daarvan is het verzoek om het leegstaande klooster Bethanië te gebruiken voor het huisvesten van arbeidsmigranten. Het klooster staat sinds het vertrek van de Dominicanessen leeg. Door de gemeente is het klooster beschermd als gemeentelijk monument.
In de regio is een behoefte aan goede huisvesting van buitenlandse (met name Poolse) arbeidsmigranten. Het klooster is geschikt (te maken) om deze arbeidsmigranten te huisvesten.Om medewerking te kunnen verlenen aan dit verzoek dient er een bestemmingsplanwijziging plaats te vinden.
Op het ontwerp bestemmingsplan zijn drie zienswijzen ingediend, die o.a. betrekking hebben op de aantasting van het woongenot, de toename van verkeersbewegingen en het aanleggen van parkeerplaatsen. De zienswijzen zijn, samen met een gemeentelijke reactie daarop, opgenomen in de nota van zienswijzen.
De ingekomen zienswijzen hebben geleid tot aanpassing van het bestemmingsplan. Zo is er o.a. een nader bodemonderzoek uitgevoerd, is het meest recente beleid in de toelichting opgenomen en is de paragraaf inzake parkeren gewijzigd.
Een exploitatieplan is niet nodig. De interne verbouwing van het klooster en de aanleg van parkeervoorzieningen op eigen terrein worden via een omgevingsvergunning aangevraagd. Hiervoor worden leges in rekening gebracht. Verder is er met de initiatiefnemer een planschadeverhaalsovereenkomst gesloten.Communicatie
Er zijn twee informatiebijeenkomsten voor omwonenden gehouden tijdens de bestemmingsplanprocedure. Verder is in mei jl. een publicatie geplaatst in de wijkkrant Venlo Oost waarbij is aangegeven dat er een informatiebulletin met bijlagen te verkrijgen is in het Huis van de Wijk. Omwonenden en de indieners van zienswijzen worden op de hoogte gesteld over de besluitvorming in de raad over het bestemmingsplan.Vergaderstukken
Stemmingen
-
Domein Ruimte en Economie
Voorzitter Alexander Vervoort
Portefeuillehouder Wethouder Van den Beucken
Toelichting
Voorgesteld wordt om de Verordening alleenrecht Veiligheidsregio Limburg-Noord in te trekken. Dit omdat voor het onderhoud van de dienstvoertuigen een overeenkomst is gesloten met een derde partij. Daarmee is de Verordening alleenrecht Veiligheidsregio Limburg-Noord nutteloos geworden.Op 15 december 2010 heeft de raad de Verordening alleenrecht Veiligheidsregio Limburg-Noord vastgesteld. Daarmee werd aan de Veiligheidsregio Limburg-Noord uitsluitend recht verleend voor het onderhouden, keuren, repareren en uitvoeren van aanverwante dienstverlening van het voertuigenpark van de gemeente Venlo. Dit was – vanwege Europese aanbestedingsregels - nodig om de dienstverlening overeenkomst voor het onderhoud van dienstvoertuigen van de gemeente Venlo af te kunnen sluiten met de Veiligheidsregio. Deze overeenkomst is op 31 december 2015 afgelopen.
Toelichting
De reden dat de ¬overeenkomst niet is verlengd, was dat gemeente Venlo zelf de regie wilde voeren over de onderhoudswerkzaamheden aan het gemeentelijke wagenpark en via aanbesteding wenste te komen tot een marktconforme prijs voor dat onderhoud. Bovendien had de veiligheidsregio in 2014 aangegeven waarschijnlijk te gaan stoppen met de werkplaats activiteiten. De voortzetting van de dienstverlening was daarom onzeker. Inmiddels is er met de Veiligheidsregio discussie ontstaan over de financiële afwikkeling van de dienstverlening en is een deel van de in rekening gebrachte bedragen teruggevorderd.
Bij brief van 26 november 2015 heeft de Veiligheidsregio met een beroep op de Verordening bezwaar gemaakt tegen de terugvordering (bijlage 5).
Het intrekken van de Verordening is dus ook van belang om te voorkomen dat er bij de financiële afwikkeling van de dienstverlening discussie blijft bestaan over de Verordening.Vergaderstukken
Stemmingen
-
Domein Ruimte en Economie
Voorzitter Alexander Vervoort
Portefeuillehouder Wethouder Brauer
Toelichting
De notitie over lokaal woonbeleid is op verzoek van het presidium voorbereid. In deze raadsnotitie wordt de relatie gelegd tussen de POL uitwerking wonen (de regionale structuurvisie wonen Noord-Limburg) en het lokaal woonbeleid voor Venlo. Daarbij wordt de raad expliciet gevraagd om zich in de oordeelsvorming uit te spreken over de richting van de prioritaire thema’s van het lokale woonbeleid; betaalbaarheid en beschikbaarheid voor de doelgroep, duurzaamheid, huisvesten van urgente doelgroepen, wonen met zorg en ouderenhuisvesting. Daarmee wordt ook richting gegeven aan de investeringen die de corporaties in Venlo moeten doen. De raadsnotitie wordt toegelicht in de beeldvorming.De raad wordt in deze sessie gevraagd om een eerste verkenning te doen van de richting voor de prioritaire thema’s die verankerd moeten worden in het lokaal woonbeleid. Op die manier kan de raad aan de voorkant de kaders voor het lokale woonbeleid meegeven en is de raad niet alleen aan zet bij de vaststelling. Het streven is om in mei 2016 het lokale woonbeleid vast te laten stellen. Vaststelling van de structuurvisie wonen Noord-Limburg (het regionale woonbeleid) is voorzien in april 2016.
Toekomstproof
Het regionaal en lokaal woonbeleid is er op gericht om de bestaande woningvoorraad en woonomgeving aantrekkelijk te houden, maar ook om het nieuwbouwprogramma toekomstproof te maken, zodat Venlo voor onze huidige en nieuwe inwoners een aantrekkelijke gemeente is om te wonen. Grote opgave voor Venlo is de herijking van het woningbouwprogramma. De plancapaciteit moet namelijk behoorlijk worden teruggebracht. De kaders hiervoor worden vastgelegd in de regionale structuurvisie wonen.
Verder is het zaak om goede prestatieafspraken te maken met de woningbouwcorporaties. De woningcorporaties zijn immers een belangrijke partner. Met het lokale woonbeleid heeft de gemeente een instrument in handen om richting te geven aan de investeringen die de corporaties doen en hiermee dus ook in de bijdrage die de corporaties leveren aan het realiseren van ‘het bieden van een aantrekkelijke woon- en leefomgeving’.
Dit lokaal woonbeleid vormt daarmee de basis om later in 2016 prestatieafspraken met de woningcorporaties te maken.Wat ligt nu voor in de oordeelsvorming:
Koers van het lokale woonbeleid;
• Welke richting geeft de raad mee voor de prioritaire thema’s (betaalbaarheid en beschikbaarheid voor de doelgroep, duurzaamheid, huisvesten van urgente doelgroepen, wonen met zorg en ouderenhuisvesting) die moeten landen in het lokale woonbeleid?
• Welke input is van belang voor de te maken prestatieafspraken met de corporaties?Voor vervolg zie bijlage: Toelichting 7. Lokaal Woonbeleid (RN 2016-2)
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Domein Ruimte en Economie
Voorzitter Bart Kuntzelaers
Portefeuillehouder Wethouder TestrooteInspreker: Stichting De Hamar, voorzitter de heer Jacques Geurts mede namens enkele ander gemeenschapshuizen
Toelichting inspreker
Stichting De Hamar wil, mede namens gemeenschapshuizen Zalzershaof, De Bantuin en De Windmeule, haar zorgen uitspreken aangaande het accommodatiebeleid en met name de relatie met horecamogelijkheden voor gemeenschapshuizen (college en raad hebben hierover rond de zomer 2015 reeds een brief ontvangen; zie bijlagen 40, 50 en 60).Toelichting agendapunt
Voor toelichting zie bijlage 10 "Toelichting oordeelsvorming beheer en gebruik gemeenschapsaccomodaties". In deze bijlage staan ook de vragen geformuleerd ten behoeve van de oordeelsvormende discussie omtrent dit onderwerp deze avond!Vergaderstukken
Stemmingen
-
Domein Bestuur
HAMERSTUK
Voorzitter Merve Karaman
Portefeuillehouder Wethouder Satijn
Toelichting
De raad wordt voorgesteld om de “Regeling toezicht op het primair openbaar onderwijs” te wijzigen. Dit naar aanleiding van recente wetswijzingen. Met de wetswijziging is beoogd om de invloed van gemeenteraden op samenwerkingsverbanden te versterken. In uitvoering van de gewijzigde wet gemeenschappelijke regelingen wordt voortaan een raadslid aangewezen als lid van het Gemeenschappelijke orgaan toezicht primair openbaar onderwijs.Voor de “Regeling toezicht op het primair openbaar onderwijs” betekent de wetswijziging dat in tegenstelling tot voorheen, alleen raadsleden in het bestuur van het gemeenschappelijk orgaan zitting kunnen nemen. Het gaat hier namelijk om een raadsregeling betreft waarin zuiver raadsbevoegden zijn ondergebracht. Daarmee is het niet langer meer toegestaan dat, zoals nu het geval is, collegeleden zitting nemen in een raadsregeling.
Er wordt overigens wel een voorbereidingsgroep ingesteld bestaande uit de portefeuillehouder onderwijs en het nog te selecteren raadslid. De vergaderingen van het GOTPOO kunnen op deze manier in gezamenlijkheid worden voorbereid.Voorstel
Voorgesteld wordt het besluit met terugwerkende kracht met ingang van 1 januari 2016 in werking te laten treden zodat de datum van inwerkingtreding gelijk loopt met de andere deelnemende gemeenten.Vervolg
Begin 2016 wordt de raad nog twee gemeenschappelijke regelingen waar Venlo aan deelneemt ter wijziging voorgelegd.Vergaderstukken
Stemmingen
-
Domein Ruimte en Economie / Bestuur
Voorzitter: Merve Karaman
Portefeuillehouder: wethouder Satijn/burgemeesterInspreker: Socio Club VVV, de heer John Testroote, mede namens Supportersvereniging D’n Twellefde Man, mede namens Venlonaren
Toelichting inspreker
Socio Club VVV wil, mede namens Supportersvereniging D’n Twellefde Man en Venlonaren, de raad verzoeken het raadsvoorstel van het college te volgen.Toelichting agendapunt
Voorafgaande aan de oordeelsvormende behandeling van dit voorstel zal wethouder Satijn een korte toelichting geven.Vergaderstukken
Stemmingen
-
Domein Bestuur
Voorzitter Merve Karaman
Portefeuillehouder Burgemeester ScholtenToelichting
De raad wordt gevraagd een besluit te nemen over de wijziging van de Gemeenschappelijke Regeling Veiligheidsregio Limburg Noord. Wat wordt gewijzigd:
• De kostenverdeel systematiek.
• Omvorming tot de Gemeenschappelijke regeling Veiligheidsregio en Gemeentelijke Gezondheidsdienst Limburg-Noord.
Daarnaast wordt de gemeenteraad, via raadsconsultatie 2016/1, gevraagd haar zienswijze te geven over twee plannen van de VRLN door middel van het kenbaar maken van wensen en bedenkingen. Het gaat hier over:
• Het brandweerorganisatieplan.
• Het beleidsplan 2016-2019.Kostenverdeelsystematiek.
Voorgesteld wordt om de bijdragen van de gemeenten voortaan evenwichtig te verdelen over de aan de VRLN deelnemende gemeenten. Bedoeling is om te gaan werken met drie verschillende verdeelsleutels: voor de programma’s gezondheid en veiligheid en voor de huisvesting van de brandweer. Een korte toelichting per verdeelsleutel:Veiligheid
Uitgangspunt is dat de lasten voor deze regionale uitvoering van taken naar behoefte en inzet worden verdeeld over de deelnemende gemeenten. Op basis van een actueel risicoprofiel van de gemeenten in Limburg Noord wordt een onderlinge verhouding bepaald (hoeveel inzet wordt per gemeente verwacht op basis van het risicoprofiel), die is omgezet in een percentage. Dat percentage bepaalt welk aandeel van de Algemene uitkering een individuele gemeente ontvangt en is ook de basis voor de kostenverdeelsleutel veiligheid.Huisvesting brandweer
Voorgesteld wordt de kostenverdeling te baseren op de systematiek voor de berekening van de Algemene Uitkering uit het gemeentefonds voor Brandweer en Rampenbestrijding, analoog aan de verdeling bij het onderdeel ‘Veiligheid’. Hierin is het actuele risicoprofiel van de gemeenten bepalend voor de hoogte van de bijdrage. Vóór de harmonisatie van 1 januari 2017 moeten de betrokken huurkazernes in de regio door de gemeenten op een uniform onderhoudsniveau gebracht worden en voldoen aan de ARBO-eisen.Gezondheid
Met name binnen de twee deelprogramma’s ‘standaardzorg jeugd’ en ‘risicozorg jeugd’ is de zorgbehoefte in gemeenten en wijken duidelijk hoger naarmate de sociaaleconomische status lager is (analyse van de GGD jeugdgezondheidszorg). Daarom wordt voor deze twee deelprogramma’s voorgesteld om de gemeentelijke bijdragen niet meer te baseren op inwoneraantal, maar op het aantal jongeren én een correctiefactor die de zorgbehoefte tot uitdrukking brengt.Financieel
De geprognotiseerde, structurele financiële consequentie zoals opgenomen in de bijlagen, zou voor Venlo leiden tot een voordeel van € 415.000. Deze cijfers zijn gebaseerd op de begroting 2016 van de Veiligheidsregio en daarom nog indicatief (zie verder pagina 11 van het raadsvoorstel).Voor vervolg toelichting zie bijlage 10. Wijziging GR Veiligheidsregio Limburg Noord
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Stemmingen
-
Stemmingen
Algemene stemmingen
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering