Vergadering : Oordeelsvormende raadsvergadering, 15 juni 2016 19:00:00
Algemene vergader informatie
a. Doel van Oordeelsvorming
Per onderwerp debat tussen fracties, uitwisselen van en doorvragen op argumenten met als doel tot een goede afweging te komen van voor- en nadelen. Dit alles vindt plaats in één discussieronde.
b. Te nemen beslissing per onderwerp
Terug in de volgende sessie Oordeelsvorming.
Rijp voor behandeling in de raad: Hamerstuk / Debatstuk.
Terug naar het college.
c. Vragen
Vragen aan het college over ontvangen raadsstukken horen primair thuis in de
Beeldvormende Bijeenkomst in week I. Raadsleden konden deze vragen indienen tot de
maandag daarvóór, 9.00 uur.
Met technische vragen over de raadsstukken kunnen raadsleden zich te allen tijde
rechtstreeks wenden tot de steller van het betreffende stuk. Dit kan, zoals gebruikelijk,
telefonisch of per e-mail.
Raadsleden kunnen vragen voor de rondvraag (over niet geagendeerde onderwerpen) tot
maandagmorgen uiterlijk 09.00 uur voorafgaand aan de bijeenkomst indienen bij de raadsgriffie, Margo
Beijers. tel. 077 – 359 95 30, m.beijers@venlo.nl.
d. Agenda
Met betrekking tot de aanvangstijden in deze agenda moet u rekening houden met een
marge van maximaal 30 minuten.
Opties bij deze vergadering
(2)
vergaderstukkenAgenda
Hoofdvergadering
-
Voorzitter: Merve Karaman
Portefeuillehouder: nader in te vullenIneke Hendrickx, GroenLinks:
1.
In RIB 2016-77 “aanpak radicalisering en jihadisme” wordt gesproken over:
a. Het intensiveren van de banden met religieuze gemeenschappen en culturele zelforganisaties
b. Opbouwen en onderhouden van netwerk met sleutelfiguren.
Vraag: hoe en wanneer wordt over de voortgang hiervan aan de raad teruggekoppeld?
2.
Naar aanleiding van RIB 2016-73 “Motie Bereikbaarheid van de Maas”:
a. Hoe gaat het college voorkomen dat Jan en alleman hier nu gaat parkeren? Handhaving?
b. Is hier sprake van precedentwerking?Ton Heerschop, SP:
Bent u het met de SP eens dat dergelijke weersomstandigheden gevaarlijke situaties voor het verkeer kunnen opleveren? Bent u bereid om prioriteit te geven aan locaties die bewezen overlast ervaren bij heftige regenval, zoals bijvoorbeeld de Kaldenkerkerweg in Tegelen? Wanneer kunt u de raad rapporteren welke maatregelen u denkt te nemen om deze knelpunten weg te nemen?
Afgelopen zondag is met name Tegelen (wederom) getroffen door flinke wateroverlast ten gevolge van regenval. Maar we moeten ons realiseren dat dergelijke weersomstandigheden steeds vaker zich voordoen en overal in onze gemeente zich voor kunnen doen.
Reden voor de volgende vragen:Vergaderstukken
Stemmingen
-
Voorzitter: Merve Karaman
Portefeuillehouder: Wethouder BrauerHAMERSTUK
Voorgesteld wordt om de nieuw aangelegde rotonde op de Klagenfurtlaan buiten de bebouwde kom te brengen. Hierdoor ontstaat voor de verkeersgeleiding een eenduidige verkeerssituatie, hetgeen de verkeersveiligheid ten goede moet komen.
De bebouwde kom in Lomm wordt zodanig verplaatst dat de nieuw aan te leggen rotonde binnen de bebouwde kom valt. Daarmee wordt beoogd een vergroting van de verkeersveiligheid o.a. door verkeersremmende maatregelen voor het bereiken van de rotonde. Bovendien wordt door de verplaatsing een aansluiting gecreëerd tussen de huidige bebouwde kom van Lomm en het industrieterrein Spikweien.
Beide voorgestelde wijzigingen hebben de instemming van de betrokken belanghebbenden, waaronder hulpdiensten, wijkoverleggen, provincie en aanwonenden.
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Voorzitter: Bart Kuntzelaers
Portefeuillehouder: Wethouder TaxDe raad wordt gevraagd Regiovisie en beleidsplan vast te stellen.
Sinds de invoering van de Wmo in 2015 is de aanpak huiselijk geweld en kindermishandeling een gemeentelijke opgave. De voorliggende visie is gebaseerd op bestaande beleidsnotities. Regionale samenwerking is gewenst en noodzakelijk om te komen tot een sluitende en integrale aanpak voor slachtoffers, daders en direct betrokkenen van huiselijk geweld en kindermishandeling. Alle gemeenten van Noord en Midden Limburg met uitzondering van Mook en Middelaar werken hiertoe samen.
Voor de regiovisie zijn de volgende uitgangspunten geformuleerd:
veiligheid staat voorop speciaal gericht op kinderen; samenwerking en afstemming tussen veiligheid en het sociale domein is op alle niveaus vereist; een lokale aanpak heeft de voorkeur er wordt zo veel mogelijk aangesloten bij bestaande structuren Er is extra inzet voor vroegsignalering en voorkomen van calamiteiten Veilig thuis speelt een cruciale rol.De toegevoegde beleidsagenda zet in hoofdlijnen in op:
Adequaat signaleren en reageren door het lokale veld De overdracht van het proces te komen tot veilig thuis in de lokale situatie Continuïteit in de aandacht voor meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling en de kindcheck Borging van de aanpak loverboys, genitale verminking en mannelijke slachtoffers Ouderenmishandeling Nieuwkomers en kindermishandeling en huiselijk geweld Vechtscheidingen Preventie en vroegsignaleringDaarnaast dient onderzoek plaats te vinden naar de uitbreiding van taken bij de uitwerking van Veilig Thuis.
De ontwikkeling wordt 2x per jaar gemonitord op basis van beschikbare politiegegevens.Alle gemeenten uit de regio zijn bij het onderwerp betrokken en hebben inhoudelijk ingestemd. De vaststelling van het voorgestelde beleidsplan geschiedt in alle gemeenteraden.
Het voorstel kan binnen de huidige financiële ruimte worden uitgevoerd.
De nagestreefde integrale aanpak in de regio vergroot de kans op terugdringen van het huiselijk geweld en de kindermishandeling aanzienlijk in vergelijking met een puur lokale aanpak die zou ontstaan als de gewenste regionale samenwerking niet kan worden gerealiseerd.In de Beeldvorming van woensdag 8 juni wordt ene presentatie gegeven bij dit raadsvoorstel. Daar bent u in de gelegenheid om vragen te stellen.
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Voorzitter: Merve Karaman
Portefeuillehouder: Wethouder TeeuwenHAMERSTUK
Bestemmingsplan Springbeek-HollewegDe raad wordt verzocht om in te stemmen met het bestemmingsplan Springbeek-Holleweg.
Dit omdat het waterschap Peel en Maasvallei de Springbeek en het beekdal wil herinrichten tot een zo natuurlijk mogelijk functionerende en ecologisch gezonde beek met herstel van de beekdynamiek. De huidige situatie van de Springbeek voldoet niet aan de ecologische doelstellingen die gesteld zijn in POL 2014 en het convenant ‘herstel en inrichting Beekmonding Maas’ tussen Rijkswaterstaat en de waterschappen in Zuid-Nederland.
Verder wordt met dit bestemmingsplan de realisatie van één woning met natuur mogelijk gemaakt op een kavel aan de Holleweg. In de huidige situatie is dit terrein nog bebouwd met kassen. De kassen zullen worden gesloopt. Bij de ontwikkeling van de woning wordt visueel landschappelijke kwaliteit en daarmee het behoud van de openheid vanaf de Holleweg van groot belang geacht.Voor het aanpassen van de Springbeek en het oprichten van de woning is een landschappelijk inpassingsplan gemaakt dat geborgd is in de regels van het bestemmingsplan. Het ontwerp bestemmingsplan met bijbehorende stukken heeft van 7 april tot en met 18 mei 2016 ter inzage gelegen. Gedurende de ter inzage legging zijn geen zienswijzen ingediend.
Alle kosten verbonden aan onderhavig initiatief zijn voor rekening van de initiatiefnemer en zullen worden gedekt door legeskosten in rekening te brengen. Met de initiatiefnemer is een planschadeverhaalsovereenkomst gesloten. Het vaststellen van een exploitatieovereenkomst is hierdoor niet noodzakelijk.
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Voorzitter: Merve Karaman
Portefeuillehouder: Wethouder TeeuwenVoorgesteld wordt om te besluiten de verklaring van geen bedenkingen, als bedoeld in artikel 2.27 Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, voor het project ‘bouw woningen Koelderstraat in Venlo te weigeren
De heer F.H.M. Hendrikx heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor het realiseren van twee bouwkavels voor woningbouw aan de Koelderstraat in Venlo. Het betreft kavels op een hem in eigendom toehorend perceel naast een ter plaatse nog aanwezig en in gebruik zijnde tuinbouwkas met bedrijfswoning, die eveneens eigendom is van initiatiefnemer
Het bouwplan past niet in het ter plaatse geldende bestemmingsplan, zodat beoordeeld is of afwijking van het bestemmingsplan tot de mogelijkheden behoort. Onder verwijzing naar de in de Ruimtelijk Structuurvisie Venlo opgenomen uitgangspunten voor het gebied ’t Ven Oost is het standpunt ingenomen dat aan het bouwplan in deze vorm en onder de door initiatiefnemer gewenste condities geen medewerking verleend kan worden.
Tijdens behandeling van beroep over dit besluit is gebleken dat verzuimd is de raad in kennis te stellen van de aanvraag om daarvoor eventueel een verklaring van geen bedenkingen af te geven. Door een recente uitspraak van de Raad van State is duidelijk geworden dat ook bij een (voorgenomen) weigering van een vergunning deze verplichting geldt.
Op grond van de in het raadsvoorstel (en in de geweigerde omgevingsvergunning) opgenomen motivering wordt voorgesteld de verklaring van geen bedenkingen niet af te geven.Vergaderstukken
Stemmingen
-
Voorzitter: Alexander Vervoort
Portefeuillehouder: Wethouder Teeuwen
De realisatie van het Fort van Venlo in het Kazernekwartier, inclusief consultatie (RV 2016/25). (Zie bijlage Annotatie)
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Voorzitter: Alexander Vervoort
Portefeuillehouder: Wethouder SatijnDe provincie en de colleges van de vijf betrokken regiogemeenten (Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray) hebben onlangs een principe akkoord op hoofdlijnen bereikt over de samenvoeging van de (grond)exploitaties van DCGV, TPN, VGP, Villa Flora en Innovatoren. De gemeenten Gennep en Peel en Maas treden uit.
Dit principe akkoord wordt nu ter besluitvorming voorgelegd aan de raden, voordat de vervlechting verder uitgewerkt wordt en op basis daarvan geformaliseerd kan worden. Bij de uitwerking van het principe-akkoord wordt burgemeester en wethouders verzocht rekening te houden met de door de raad ingebrachte wensen en bedenkingen. Dit op grond van artikel 160 en 169 lid 4 van de Gemeentewet. In opdracht van het presidium is de Klankbordgroep Vervlechting namelijk gevraagd om vragen en aandachtspunten bij dit dossier op een rijtje te zetten in een adviesnotitie aan de raad. De vragen van de Klankbordgroep Vervlechting bij dit dossier zijn als bijlage bij het raadsvoorstel opgenomen, samen met de antwoorden daarop van het college. De notitie van de Klankbordgroep wordt u tegelijkertijd met het raadsvoorstel toegezonden.
Bij het opstellen van de notitie heeft de klankbordgroep zich laten ondersteunen door adviesbureau De Roo. Namens de raad nemen fractievoorzitters Erwin Boom, Ton Heerschop, Ineke Hendrickx en Desirée Thissen aan deze klankbordgroep deel.Bijlage
De notitie van de klankbordgroep kan als onderlegger worden gebruikt bij de behandeling van het raadsvoorstel. De conceptwensen en -bedenkingen spreken geen inhoudelijk oordeel uit over de onderwerpen die het College ter consultatie voorlegt maar formuleren ten behoeve van de meningsvorming door de Raad de aandachtsgebieden en -punten waarnaar de aandacht van de Raad tenminste zou kunnen uitgaan.Vervlechting
Het raadsvoorstel over de Vervlechting gaat in op de samenvoeging van de (grond)exploitaties DCGV, TPN, VGP, Villa Flora en Innovatoren, als onderdeel van het plan van aanpak programma Greenport Venlo. Dat programma bevat drie sporen:
A. Aantrekkelijk en wervend werklandschap met adequate organisatie, exploitatie en concurrerende grondprijzen;
B. Toegesneden kennislandschap met in het hart daarvan de Brightlands Campus Greenport Venlo;
C. Infrastructuur en faciliteiten die onder meer moeten zorgen voor een goede (stedelijke) infrastructuur om de (nieuwe) bedrijvigheid optimaal te ontsluiten.
De samenvoeging van de (grond)exploitaties vormt onderdeel van spoor A.Vergaderstukken
Stemmingen
Algemene stemmingen
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering