Vergadering : Oordeelsvormende raadsvergadering, 16 juni 2016 19:00:00
Algemene vergader informatie
a. Doel van Oordeelsvorming
Per onderwerp debat tussen fracties, uitwisselen van en doorvragen op argumenten met als doel tot een goede afweging te komen van voor- en nadelen. Dit alles vindt plaats in één discussieronde.
b. Te nemen beslissing per onderwerp
Terug in de volgende sessie Oordeelsvorming.
Rijp voor behandeling in de raad: Hamerstuk / Debatstuk.
Terug naar het college.
c. Vragen
Vragen aan het college over ontvangen raadsstukken horen primair thuis in de
Beeldvormende Bijeenkomst in week I. Raadsleden konden deze vragen indienen tot de
maandag daarvóór, 9.00 uur.
Met technische vragen over de raadsstukken kunnen raadsleden zich te allen tijde
rechtstreeks wenden tot de steller van het betreffende stuk. Dit kan, zoals gebruikelijk,
telefonisch of per e-mail.
Raadsleden kunnen vragen voor de rondvraag (over niet geagendeerde onderwerpen) tot
maandagmorgen uiterlijk 09.00 uur voorafgaand aan de bijeenkomst indienen bij de raadsgriffie, Margo
Beijers. tel. 077 – 359 95 30, m.beijers@venlo.nl.
d. Agenda
Met betrekking tot de aanvangstijden in deze agenda moet u rekening houden met een
marge van maximaal 30 minuten.
Opties bij deze vergadering
(2)
vergaderstukkenAgenda
Hoofdvergadering
-
Voorzitter: Merve Karaman
Portefeuillehouder: Wethouder van den Beucken
De raad wordt voorgesteld om de conclusies en 13 aanbevelingen van het onderzoeksrapport Grondbeleid te onderschrijven en over te nemen. Het college van B&W wordt opdracht gegeven om de aanbevelingen voor het college en de organisatie uit te voeren.
Aanleiding
In de gesprekken die de rekenkamer in het voorjaar van 2015 met de raadsfracties heeft gevoerd, is het onderwerp ‘Grondbedrijf’ door de meerderheid van de fracties aangedragen. Eind 2015 is het rekenkameronderzoek naar het grondbedrijf gestart.Doel van het onderzoek is om – op verzoek van de raad - inzicht te bieden in het beleid en de praktijk van het Grondbedrijf en de grondexploitaties in de gemeente Venlo.
Door de rekenkamer is daarnaast als onderzoeksonderwerp benoemd:
de wijze waarop de raad wordt geïnformeerd, zij kaders kan stellen en de wijze waarop aan de Raad verantwoording wordt afgelegd.
De rekenkamer benadrukt daarbij de eigen rolopvatting namelijk een verbeterkamer te zijn en heeft in de uitvoering bewust de aansluiting met de raad, het college van B&W en de ambtelijke organisatie gezocht.Reikwijdte
Het onderzoek naar het grondbeleid heeft primair betrekking op de eigen grondexploitaties die binnen het Grondbedrijf worden verantwoord en richt zich op de voornaamste relaties van het Grondbedrijf binnen de afdeling Ruimte en Economie. Vastgoed. Voor de goede orde: de deelnemingen in het ruimtelijk-fysieke domein waarin de gemeente participeert (verantwoord binnen de Algemene Dienst) vallen buiten de reikwijdte van dit onderzoek.
Er is wel een overzicht aangegeven van de deelnemingen.Algemeen beeld
Over het geheel gezien wordt geconstateerd dat het grondbeleid helder is verwoord, maar dat de operationalisering in de praktijk een aandachtspunt is.
Door de beperkte inzichtelijkheid en de timing van de informatievoorziening heeft de raad bovendien beperkte keuze- en sturingsmogelijkheden. De informatie voor de raad dient herkenbaar, herleidbaar en toepasbaar te zijn. Ook is de behoefte geconstateerd aan een beter basisbegrip van grond- en gebiedsontwikkeling-materie (theoretische financiële begrippen, het vastgoedproces en de onderliggende kasstromen) door raadsleden.De belangrijkste aandachtspunten ten aanzien van risicomanagement van het grondbedrijf zijn dat het beleidskader en uitvoering van risicomanagement niet eenduidig is en dat niet alle financiële risico’s in beeld zijn. Kijkend naar de borging van risicobeheersing in de organisatie is te zien dat verschillende rollen zijn belegd in de organisatie, functiescheiding wordt toegepast en er escalatiemogelijkheden zijn.
Vergaderstukken
Stemmingen
-
Voorzitter: Alexander Vervoort
Portefeuillehouder: Wethouder SatijnDe provincie en de colleges van de vijf betrokken regiogemeenten (Gennep, Horst aan de Maas, Peel en Maas, Venlo en Venray) hebben onlangs een principe akkoord op hoofdlijnen bereikt over de samenvoeging van de (grond)exploitaties van DCGV, TPN, VGP, Villa Flora en Innovatoren. De gemeenten Gennep en Peel en Maas treden uit.
Dit principe akkoord wordt nu ter besluitvorming voorgelegd aan de raden, voordat de vervlechting verder uitgewerkt wordt en op basis daarvan geformaliseerd kan worden. Bij de uitwerking van het principe-akkoord wordt burgemeester en wethouders verzocht rekening te houden met de door de raad ingebrachte wensen en bedenkingen. Dit op grond van artikel 160 en 169 lid 4 van de Gemeentewet. In opdracht van het presidium is de Klankbordgroep Vervlechting namelijk gevraagd om vragen en aandachtspunten bij dit dossier op een rijtje te zetten in een adviesnotitie aan de raad. De vragen van de Klankbordgroep Vervlechting bij dit dossier zijn als bijlage bij het raadsvoorstel opgenomen, samen met de antwoorden daarop van het college. De notitie van de Klankbordgroep wordt u tegelijkertijd met het raadsvoorstel toegezonden.
Bij het opstellen van de notitie heeft de klankbordgroep zich laten ondersteunen door adviesbureau De Roo. Namens de raad nemen fractievoorzitters Erwin Boom, Ton Heerschop, Ineke Hendrickx en Desirée Thissen aan deze klankbordgroep deel.Bijlage
De notitie van de klankbordgroep kan als onderlegger worden gebruikt bij de behandeling van het raadsvoorstel. De conceptwensen en -bedenkingen spreken geen inhoudelijk oordeel uit over de onderwerpen die het College ter consultatie voorlegt maar formuleren ten behoeve van de meningsvorming door de Raad de aandachtsgebieden en -punten waarnaar de aandacht van de Raad tenminste zou kunnen uitgaan.Vervlechting
Het raadsvoorstel over de Vervlechting gaat in op de samenvoeging van de (grond)exploitaties DCGV, TPN, VGP, Villa Flora en Innovatoren, als onderdeel van het plan van aanpak programma Greenport Venlo. Dat programma bevat drie sporen:
A. Aantrekkelijk en wervend werklandschap met adequate organisatie, exploitatie en concurrerende grondprijzen;
B. Toegesneden kennislandschap met in het hart daarvan de Brightlands Campus Greenport Venlo;
C. Infrastructuur en faciliteiten die onder meer moeten zorgen voor een goede (stedelijke) infrastructuur om de (nieuwe) bedrijvigheid optimaal te ontsluiten.
De samenvoeging van de (grond)exploitaties vormt onderdeel van spoor A.Vergaderstukken
Stemmingen
-
Stemmingen
-
Stemmingen
Algemene stemmingen
Download media
Download de volledige audio van deze vergadering